Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogleraar: 'Corona-isolement gevaarlijk voor ouderen'

Geplaatst opdonderdag 9 april 2020 - 20:01

Fysieke en sociale problemen dreigen voor ouderen die geen bezoek meer krijgen. Daar moet meer aandacht voor komen.

Daarvoor pleit Jos, Schols, hoogleraar Ouderengeneeskunde van de Universiteit Maastricht in het L1-programma AvondGasten.

Sociale problematiek
Schols vindt dat zo snel mogelijk weer bezoek moet worden toegelaten in verpleeghuizen en verzorgingstehuizen: "Het is te gek voor worden dat er anno 2020 wel een intelligente lockdown is, maar geen intelligente bezoekregeling. Het bezoek van familie aan bewoners van verzorgingstehuizen is cruciaal. Oudere mensen zijn al kwetsbaar door het gebruik van medicijnen of hebben misschien dementie. Maar die kwetsbaarheid kan al gauw verergeren als ze ook geen bezoek meer krijgen. Het gaat niet alleen om lichamelijke problemen maar ook over eventuele sociale problematiek", aldus Schols.

Video: L1

Mondkapjes
De hoogleraar begrijpt de noodzaak van de maatregelen die van kracht zijn en dat familieleden en bewoners moeten worden beschermd. "Als het zorgpersoneel is beschermd, moet de tweede stap zijn dat er mondkapjes beschikbaar worden gesteld voor bezoek van families. Dat is cruciaal. Met zoveel rijkdom en welvaart zouden wij ons eigenlijk ook niet druk hoeven te maken over zo'n simpele dingen als mondkapjes en beschermende kleding."

AEX-index
Om het probleem onder de aandacht te brengen heeft Schols wel een idee: "Misschien moeten we een soort van AEX-index maken die we nu ook hebben met de tussenstand van het aantal IC-bedden. Maar dan een tussenstand van de mondkapjes voor medewerkers in verpleeghuizen. Als je onrust en bewustzijn creëert, zijn mensen er mee bezig en gaan ze naar oplossingen zoeken. Misschien moeten we dat ook met dit doen. Dan kun je ook anderen bewust maken van de noodzaak van het bezoeken van ouderen."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Speel zelf mee met het OLS op 5 juli!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en schiet mee
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen