Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogleraar: 'Corona-isolement gevaarlijk voor ouderen'

Geplaatst opdonderdag 9 april 2020 - 20:01

Fysieke en sociale problemen dreigen voor ouderen die geen bezoek meer krijgen. Daar moet meer aandacht voor komen.

Daarvoor pleit Jos, Schols, hoogleraar Ouderengeneeskunde van de Universiteit Maastricht in het L1-programma AvondGasten.

Sociale problematiek
Schols vindt dat zo snel mogelijk weer bezoek moet worden toegelaten in verpleeghuizen en verzorgingstehuizen: "Het is te gek voor worden dat er anno 2020 wel een intelligente lockdown is, maar geen intelligente bezoekregeling. Het bezoek van familie aan bewoners van verzorgingstehuizen is cruciaal. Oudere mensen zijn al kwetsbaar door het gebruik van medicijnen of hebben misschien dementie. Maar die kwetsbaarheid kan al gauw verergeren als ze ook geen bezoek meer krijgen. Het gaat niet alleen om lichamelijke problemen maar ook over eventuele sociale problematiek", aldus Schols.

Video: L1

Mondkapjes
De hoogleraar begrijpt de noodzaak van de maatregelen die van kracht zijn en dat familieleden en bewoners moeten worden beschermd. "Als het zorgpersoneel is beschermd, moet de tweede stap zijn dat er mondkapjes beschikbaar worden gesteld voor bezoek van families. Dat is cruciaal. Met zoveel rijkdom en welvaart zouden wij ons eigenlijk ook niet druk hoeven te maken over zo'n simpele dingen als mondkapjes en beschermende kleding."

AEX-index
Om het probleem onder de aandacht te brengen heeft Schols wel een idee: "Misschien moeten we een soort van AEX-index maken die we nu ook hebben met de tussenstand van het aantal IC-bedden. Maar dan een tussenstand van de mondkapjes voor medewerkers in verpleeghuizen. Als je onrust en bewustzijn creëert, zijn mensen er mee bezig en gaan ze naar oplossingen zoeken. Misschien moeten we dat ook met dit doen. Dan kun je ook anderen bewust maken van de noodzaak van het bezoeken van ouderen."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen