Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogleraar: 'Corona-isolement gevaarlijk voor ouderen'

Geplaatst opdonderdag 9 april 2020 - 20:01

Fysieke en sociale problemen dreigen voor ouderen die geen bezoek meer krijgen. Daar moet meer aandacht voor komen.

Daarvoor pleit Jos, Schols, hoogleraar Ouderengeneeskunde van de Universiteit Maastricht in het L1-programma AvondGasten.

Sociale problematiek
Schols vindt dat zo snel mogelijk weer bezoek moet worden toegelaten in verpleeghuizen en verzorgingstehuizen: "Het is te gek voor worden dat er anno 2020 wel een intelligente lockdown is, maar geen intelligente bezoekregeling. Het bezoek van familie aan bewoners van verzorgingstehuizen is cruciaal. Oudere mensen zijn al kwetsbaar door het gebruik van medicijnen of hebben misschien dementie. Maar die kwetsbaarheid kan al gauw verergeren als ze ook geen bezoek meer krijgen. Het gaat niet alleen om lichamelijke problemen maar ook over eventuele sociale problematiek", aldus Schols.

Video: L1

Mondkapjes
De hoogleraar begrijpt de noodzaak van de maatregelen die van kracht zijn en dat familieleden en bewoners moeten worden beschermd. "Als het zorgpersoneel is beschermd, moet de tweede stap zijn dat er mondkapjes beschikbaar worden gesteld voor bezoek van families. Dat is cruciaal. Met zoveel rijkdom en welvaart zouden wij ons eigenlijk ook niet druk hoeven te maken over zo'n simpele dingen als mondkapjes en beschermende kleding."

AEX-index
Om het probleem onder de aandacht te brengen heeft Schols wel een idee: "Misschien moeten we een soort van AEX-index maken die we nu ook hebben met de tussenstand van het aantal IC-bedden. Maar dan een tussenstand van de mondkapjes voor medewerkers in verpleeghuizen. Als je onrust en bewustzijn creëert, zijn mensen er mee bezig en gaan ze naar oplossingen zoeken. Misschien moeten we dat ook met dit doen. Dan kun je ook anderen bewust maken van de noodzaak van het bezoeken van ouderen."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen