Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogleraar Cals: 'Er is wéér geen plan B'

Geplaatst opwoensdag 14 april 2021 - 21:29

Hoogleraar Huisartsengeneeskunde Jochen Cals uit Sittard vindt het teleurstellend dat er geen rekening is gehouden met mogelijke tegenvallers nu er niet kan worden gestart met het Janssen-vaccin. "Er is geen regie."

Cals deed zijn uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg.

Video L1

Too little, too late
Volgens Cals groeit de frustratie in alle soorten beroepsgroepen wanneer er vertraging ontstaat in het vaccineren. "Wat je ziet in de lijn van het beleid is: too little, too late. Dat geldt voor de discussie over de beschermingsmiddelen, de mondkapjesdiscussie en over de strategieën van vaccineren. We zien dat dingen nu niet lopen als we willen met vaccins. En we zien telkens dat er pas een plan wordt gemaakt als iets wegvalt."

Janssen-vaccin
De hoogleraar van de Universiteit Maastricht verwijst daarmee naar het nieuws van woensdag over het Janssen-vaccin. De Amerikaanse ontwikkelaar heeft Nederland gevraagd de geleverde vaccins voorlopig niet in te zetten. Die waren bestemd voor medewerkers in de zorg. In de Verenigde Staten werden bij zes mensen ongewone bloedstolsels, in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes, geconstateerd. Demissionair minister De Jonge liet weten het advies van de ontwikkelaar over te nemen en donderdag niet te starten met vaccineren.

Regie
Cals vindt het vooral schrijnend voor de mensen die zitten te wachten op een prik. "Elke prik die niet in een arm zit, beschermt niet." Volgens Cals ontbreekt de regie vanuit het ministerie. "We gaan er weer een maand over vergaderen en gaan weer een advies vragen. Dat heeft het Ministerie van Volksgezondheid geleerd. Door de marktwerking in de zorg wordt alles bij het veld gelegd, er wordt niets meer zelf gedaan. Het ministerie is verleerd regie te nemen, want er is geen regie." Cals is ook kritisch op de routekaart die het kabinet dinsdag gepresenteerd heeft op weg naar een 'normale' samenleving. "De kaart die gisteren is gepresenteerd, is geen routekaart, dat is de Tom Tom die de weg kwijt is."

Tapijt
Janssen is niet het eerste vaccin waar bijwerkingen worden gemeld na het zetten van de eerste prikken. Ook rondom AstraZeneca zijn al veel klachten over bijwerkingen binnengekomen. Dat merkt Agnes Kant, Hoofd Bijwerkingen van het centrum Lareb. "We hebben sinds het begin maar liefst 33.000 meldingen gehad, maar het gaat gelukkig grotendeels over de bekende bijwerkingen. Je moet het natuurlijk wel afzetten tegen het coronavirus, waar we al een jaar lang last van hebben. Dus je moet het in de juiste context plaatsen." Voor wat betreft bloedstolsels bleef het aantal meldingen onder de tien. Kant vindt het wel goed dat bijwerkingen worden gemeld: "Beter een vergrootglas, dan het onder het tapijt schuiven."

Anticonceptiepil
Volgens Cals wordt zijn huisartsenpraktijk in Sittard overspoeld met telefoontjes over de bijwerkingen van vaccins. "Het risico uitleggen is heel lastig. Het is extreem zeldzaam. Net zoals de kans dat je een grote prijs wint in de loterij, die is heel klein." Cals wijst erop dat ook andere medicijnen bijwerkingen hebben. "Neem de anticonceptiepil, daar zitten dezelfde risico's aan." Kant wil er tegenover zetten dat steeds nieuwe informatie bekend wordt tijdens het vaccineren die door haar en haar collega's telkens wordt gemeld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen