Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoofdverdachten in Albanees drugsdossier uitgeleverd

Geplaatst opzaterdag 8 juni 2019 - 7:10

Drie hoofdverdachten in de zaak rondom een Albanees drugsnetwerk worden komende week uitgeleverd aan Nederland. Momenteel zitten zij nog vast in Aken, omdat ze net over de grens zijn gearresteerd.

Dat vertellen bronnen rondom het onderzoek in gesprek met L1. "De verwachting is dat ze volgende week worden uitgeleverd", bevestigt een woordvoerder van justitie.

Lees ook: Acht verdachten uit Albanië-dossier op vrije voeten

Drugsnetwerk gefaciliteerd
Het gaat om drie Marokkaanse Belgen; de 40-jarige mannen Abdnbie B. en Chihab A., en de 36-jarige vrouw Hejjoub D. Ze runden een bedrijf in Geleen. Dat bedrijf zou het Albanese drugsnetwerk faciliteren, door onder meer de woon- en energielasten te betalen voor 87 drugspanden in Sittard en Geleen. In die panden werd er op grote schaal hennep geteeld.

Voorarrest verlengd
De drie hoofdverdachten werden gearresteerd in het Duitse Würselen, waardoor justitie in Nederland onze oosterburen officieel om uitlevering moest vragen. Vijf andere verdachten zitten al in een Nederlandse gevangenis sinds een grote politieactie op 21 mei. Deze week werd hun voorarrest verlengd. Vier verdachten zitten nog minstens één maand vast, terwijl het voorarrest van de vijfde met drie maanden is verlengd.

Lees ook: 'Meerkoppig monster uit Albanië infiltreerde in Geleen'

Hoger beroep
Die vijfde verdachte is ook de enige die niet langer vastzit in beperkingen, wat betekent dat hij momenteel de enige is die contact mag hebben met de buitenwereld. Bij hem werd bij een inval een wapen en 12.000 euro cash gevonden. "We gaan in hoger beroep, want we zijn het er niet mee eens dat zijn voorarrest is verlengd. En dan ook nog eens met drie maanden", zegt advocaat Stef Bergmans. De rechter is bang dat de man in herhaling valt. "Maar dat is in onze ogen onterecht. Hij heeft een blanco strafblad."

Geen uitlatingen
Andere betrokken advocaten laten weten het niet eens te zijn met het verlengen van het voorarrest, maar mogen inhoudelijk niet op de zaak reageren. "Het is moeilijk voor te stellen dat verdachten in beperkingen gedetineerd blijven, terwijl voor andere verdachten die beperkingen niet meer gelden en andere verdachten in vrijheid zijn gesteld", zegt raadsman Justin Luiten. "Dan ligt het in de rede om de beperkingen op te heffen. Over de inhoud van de verdenking kan ik nu geen uitlatingen doen."

In totaal werden er op 21 mei zestien verdachten gearresteerd. Al gauw werd de helft op vrije voeten gesteld; hun zaken zijn geseponeerd of de verdenkingen zijn te licht voor een voorarrest.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen