Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoofdverdachten in Albanees drugsdossier uitgeleverd

Geplaatst opzaterdag 8 juni 2019 - 7:10

Drie hoofdverdachten in de zaak rondom een Albanees drugsnetwerk worden komende week uitgeleverd aan Nederland. Momenteel zitten zij nog vast in Aken, omdat ze net over de grens zijn gearresteerd.

Dat vertellen bronnen rondom het onderzoek in gesprek met L1. "De verwachting is dat ze volgende week worden uitgeleverd", bevestigt een woordvoerder van justitie.

Lees ook: Acht verdachten uit Albanië-dossier op vrije voeten

Drugsnetwerk gefaciliteerd
Het gaat om drie Marokkaanse Belgen; de 40-jarige mannen Abdnbie B. en Chihab A., en de 36-jarige vrouw Hejjoub D. Ze runden een bedrijf in Geleen. Dat bedrijf zou het Albanese drugsnetwerk faciliteren, door onder meer de woon- en energielasten te betalen voor 87 drugspanden in Sittard en Geleen. In die panden werd er op grote schaal hennep geteeld.

Voorarrest verlengd
De drie hoofdverdachten werden gearresteerd in het Duitse Würselen, waardoor justitie in Nederland onze oosterburen officieel om uitlevering moest vragen. Vijf andere verdachten zitten al in een Nederlandse gevangenis sinds een grote politieactie op 21 mei. Deze week werd hun voorarrest verlengd. Vier verdachten zitten nog minstens één maand vast, terwijl het voorarrest van de vijfde met drie maanden is verlengd.

Lees ook: 'Meerkoppig monster uit Albanië infiltreerde in Geleen'

Hoger beroep
Die vijfde verdachte is ook de enige die niet langer vastzit in beperkingen, wat betekent dat hij momenteel de enige is die contact mag hebben met de buitenwereld. Bij hem werd bij een inval een wapen en 12.000 euro cash gevonden. "We gaan in hoger beroep, want we zijn het er niet mee eens dat zijn voorarrest is verlengd. En dan ook nog eens met drie maanden", zegt advocaat Stef Bergmans. De rechter is bang dat de man in herhaling valt. "Maar dat is in onze ogen onterecht. Hij heeft een blanco strafblad."

Geen uitlatingen
Andere betrokken advocaten laten weten het niet eens te zijn met het verlengen van het voorarrest, maar mogen inhoudelijk niet op de zaak reageren. "Het is moeilijk voor te stellen dat verdachten in beperkingen gedetineerd blijven, terwijl voor andere verdachten die beperkingen niet meer gelden en andere verdachten in vrijheid zijn gesteld", zegt raadsman Justin Luiten. "Dan ligt het in de rede om de beperkingen op te heffen. Over de inhoud van de verdenking kan ik nu geen uitlatingen doen."

In totaal werden er op 21 mei zestien verdachten gearresteerd. Al gauw werd de helft op vrije voeten gesteld; hun zaken zijn geseponeerd of de verdenkingen zijn te licht voor een voorarrest.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen