Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoofdverdachte Ronnie voor de rechter in zaak Andy de Heus

Geplaatst opdinsdag 12 maart 2019 - 7:00

Een jaar nadat hij naar een Nederlandse gevangenis is overgeplaatst, komt Ronnie S. (51) dinsdag voor het eerst voor de rechter in de zaak-Andy de Heus. De Sittardenaar geldt als hoofdverdachte in de moordzaak.

De Heus (30) verdween op 18 december 2012 van huis en werd sindsdien niet meer gezien. Pas op 18 februari 2016 werd zijn ontzielde lichaam gevonden bij een visvijver aan de Brandt, in Stevensweert. Hij liet twee kinderen achter.

Plotselinge doorbraak
Lange tijd leek er geen schot in de zaak te zitten. Diverse zoekacties leverden niets op en hoopvolle tips liepen op niets uit. Eind 2015 gaat de zaak plots rollen. De politie doorzocht zes vakantiehuisjes van park Porta Isola in Stevensweert en er werd een vrouw gearresteerd die de huisjes beheerde. Daarna ging het rap. Er kwamen in totaal vijf verdachten in beeld. Ronnie S. gold toen al als hoofdverdachte, maar die zat inmiddels vast in Duitsland voor een drugsdelict. Naast Ronnie werden ook Hicham Z., Patrick D., Paula S. en Marie-Anne G. als verdachte aangemerkt.

Zakenpartner en vriendin
Die laatste was de vrouw die de huisjes op Porta Isola beheerde. Hicham was naar verluidt een 'zakenpartner' van Ronnie in het drugscircuit, terwijl Paula een vriendin van de hoofdverdachte was. De vermeende rol van Patrick is nooit helemaal duidelijk geworden, maar hij was een goede bekende van De Heus. Hoofdverdachte Ronnie werd vorig jaar aan Nederland uitgeleverd. Justitie bevestigt desgevraagd dat de vijf nog steeds officieel als verdachte worden gezien, maar het wordt niet uitgesloten dat sommige zaken geseponeerd worden.

Alleen voor de rechter
Dat dinsdag alleen Ronnie voor de rechter staat, zegt overigens niets. Het gaat om een zogeheten regiezitting; een zitting waar wordt gekeken welke onderzoekspaden nog bewandeld kunnen of moeten worden. Officieel zit de Sittardse verdachte nog zijn Duitse straf uit, waardoor de Nederlandse recherche iets meer tijd had om de zaak te onderzoeken. Normaliter moet een rechter namelijk iedere drie maanden toetsen of een verdachte terecht in voorarrest zit. Dat is nu dus niet nodig.

Ronnie wordt vooralsnog verdacht van moord in vereniging, het begraven of wegmaken van een lijk en wapenbezit. Lees hier alles over de zaak-Andy de Heus.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen