Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoofd intensive care: 'Nieuwe maatregelen zijn onvoldoende'

Geplaatst opzondag 28 november 2021 - 16:20

Iwan van der Horst, hoofd van de Intensive Care in het MUMC+ in Maastricht en het Laurentius Ziekenhuis in Roermond, vindt de nieuwe coronamaatregelen niet voldoende. "Ik denk dat de cijfers gaan afvlakken, maar niet dalen."

Die twijfels uitte de intensivist zondag in L1-programma De Stemming.

Te laat, te weinig
Vanaf zondag gelden in Nederland nieuwe coronamaatregelen, waaronder een avondlockdown. Behalve de essentiële winkels is alles na 17:00 uur gesloten. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat het aantal besmettingen daalt en de ziekenhuizen niet in code zwart belanden. Van der Horst denkt dat de maatregelen wel werken, maar niet voldoende zijn. "Ik zie er heil in, maar ik denk dat de cijfers gaan afvlakken, maar niet dalen. Het is te laat en niet streng genoeg", zegt de intensivist.

Hardere lockdown
Van der Horst denkt dat een hardere lockdown beter werkt. "Wij zijn vanuit het ziekenhuis voor de allerstrengste maatregelen, dan weet je zeker dat de patiënten niet of minder komen." De intensivist denkt dat het ook beter is voor de sectoren die worden geraakt. "Mijn buurman heeft een restaurant. Hij heeft er baat bij dat als hij moet stoppen, het kort en hevig is. Ik verwacht dat het tot na de jaarwisseling kan duren eer de cijfers met deze maatregelen weer afvlakken."

Code zwart
Van der Horst ziet als hoofd van de intensive care in twee ziekenhuizen dat het nog steeds druk is, al zijn er volgens hem nog bedden. Toch is het scenario van code zwart nog niet uitgesloten: "De scenario's liggen klaar bij het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS)", vertelt de intensivist.

"Er komen 650 coronapatiënten in op de IC bij een gunstig scenario en 850 bij een ongunstig scenario. Daar komen nog 450 niet-coronapatiënten bij en je moet bedden vrij houden voor calamiteiten. Dan ga je door tot 1300 patiënten, dat is niet haalbaar." In heel Nederland zijn zo'n 1150 IC-bedden. Volgens Van der Horst gaat een maximum capaciteit ten koste van de kwaliteit. "Minder goede zorg, dus minder kans."

Zuid-Afrikaanse variant
Zondag zijn ook de eerste besmettingen van de omicronvariant, een variant van het coronavirus die is opgedoken in Zuid-Afrika, vastgesteld in Nederland. De intensivist weet nog weinig over de nieuwe variant. "Ik weet dat het besmettelijk is. Ik denk dat we moeten gaan zien of deze variant niet alleen besmettelijker is, maar ook of je er zieker van wordt en of het vaccin er tegen werkt. Je moet waakzaam zijn."

Basismaatregelen
Van der Horst, die kanshebber is om Diederik Gommers komend jaar op te volgen als voorzitter van de Nederlandse Verenging voor Intensive Care (NVIC), roept mensen op zich aan de basisregels te houden. "Als we ons lang aan de basismaatregelen hadden gehouden, was het veel beter gegaan. We zijn ooit de crisis begonnen met het beeld dat Nederland een verstandig volk had. Ik denk dat we nu moeten laten zien."

Lees ook: Maastrichtse arts in race voor opvolging Diederik Gommers

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen