Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoofd genderpoli Venlo: 'We zijn allemaal gebrainwasht'

Geplaatst opzondag 18 februari 2018 - 17:15

Nog dit jaar hoopt de genderpoli in Venlo te kunnen beginnen met medische behandelingen. Tot nu toe krijgen cliënten alleen psychologische hulp.

Dat maakte Joep Roeffen, hoofd van de poli, zondag bekend in het L1-radioprogramma De Stemming.

In de Venlose kliniek worden ruim honderd kinderen en dertig volwassenen behandeld die worstelen met hun geslacht. Meisjes die zich een jongen voelen en andersom.

Aandacht
Volgens Roeffen zouden de medische opleidingen veel meer aandacht moeten besteden aan dit thema. "Hulpverleners zoals artsen en psychologen die hier voor de eerste keer mee worden geconfronteerd zeggen: Ik weet niet wat ik hiermee moet."

Genderrevolutie
Hij constateert wel dat er verandering in de lucht hangt. Zo is in de trein 'dames en heren' vervangen door 'beste reizigers', worden in overheidsgebouwen genderneutrale toiletten gebouwd en is de Hema gestopt met de verkoop van aparte meisjes- en jongenskleding. "Er is een genderrevolutie aan de gang dat ons hele denken over man/vrouw op zijn kop zet", aldus psycholoog Roeffen.

Gebrainwasht
"We zijn allemaal, zonder dat we ons ervan bewust zijn, gebrainwasht door het idee dat er alleen maar vrouwen en mannen bestaan en dat er een duidelijke scheiding is tussen de seksen", aldus Roeffen. "Gelukkig herkennen steeds meer mensen zich niet meer in die binaire tweedeling."

Pijnlijk
Volgens hem hebben jeugdigen die kampen met dysforie, de geneeskundige term voor een sombere of prikkelbare stemming, daar enorm veel last van. "Elke keer als ze naar de wc gaan of als de gymleraar de jongens van de meisjes scheidt, is dat pijnlijk. Maar er komen veranderingen", vertelt het hoofd van genderpoli, die overigens liever spreekt van genderdiversiteit dan van genderneutraal.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen