Overslaan en naar de inhoud gaan

Honkbal voor blinden en slechtzienden: primeur voor Beek

Geplaatst opzondag 24 oktober 2021 - 15:46

Blinden en slechtzienden konden zaterdag in Beek meedoen aan een landelijke primeur genaamd 'Beep Baseball'. De twintig deelnemers speelden honkbal met behulp van geluid.

Mede door belletjes in de bal konden de deelnemers achterhalen waar de bal was. De spelers wisten verder door piepjes of klapgeluiden waar de honken zich bevonden.

Video: L1

Vrijheid
Deelnemer Marc Marcelissen kan de aangepaste spelelementen wel waarderen: "Ik heb ontdekt dat honkbal heel veel verschillenden aspecten heeft. Het vangen van de bal op gehoor en gevoel en het rennen van honk naar honk op basis van geluid geeft een bepaalde vorm van vrijheid."

Weinig sport voor blinden
Volgens Chantal Bos, initiatiefneemster en consulent bij 'Iedereen Kan Sporten' zijn er in Limburg maar weinig sporten voor blinden of mensen met een beperkt zicht. "We wilden uitproberen of er mensen geïnteresseerd zouden zijn in blindenhonkbal. De opkomst heeft ons positief verrast. Bij deze vorm van honkbal ervaren de mensen hoe het is om vrij te zijn. Ze hoeven niet met een hond, buddy of een blindenstok te lopen. Verder is het ook voor de fysieke ontwikkeling goed".

Bal slaan moeilijk
Voor de deelnemers is het nieuw. De bal slaan met een honkbalknuppel is voor de meeste mensen die wél kunnen zien al lastig, laat staan als je blind bent. Gelukkig zijn de meeste spelers echte doorzetters. Na de nodige uitleg en wat oefenen lukt het ze al snel de bal te raken. Die uitleg wordt overigens gegeven door speciaal ingevlogen Italiaanse coaches die het spel komen uitleggen en training geven. In Italië heeft de sport al een eigen competitie.

Structureel
Chantal hoopt dat deze dag de deelnemers ertoe zal bewegen om het structureel op te pakken. Volgens haar wil de plaatselijke honk- en softbalvereniging Cheetahs deze vorm daarbij heel graag aanbieden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen