Stichting de Gouden Tip heeft zo'n 450 tips binnengekregen over de sinds 1993 vermiste studente Tanja Groen. Een deel van die tips bevat informatie die interessant genoeg wordt geacht om verder uit te zoeken.
Dat vertelt Kelly de Vries, voorzitter van de stichting, in gesprek met L1.
Lees ook: Zaak Tanja Groen: één miljoen euro voor gouden tip
Peter R. de Vries
Op 23 juni presenteerde wijlen Peter R. de Vries Stichting de Gouden Tip. Via crowdfunding hoopte hij één miljoen euro in te zamelen. Dat bedrag zou uitgekeerd worden aan degene die de gouden tip geeft in de vermissingszaak van Tanja Groen. Ruim vijf maanden later staat de teller op ruim 1,4 miljoen euro en zijn er honderden tips binnengestroomd bij de stichting.
Strijd voortgezet
De Vries maakte dat niet meer mee. Hij werd op 6 juli neergeschoten in Amsterdam en overleed negen dagen later op 64-jarige leeftijd aan zijn verwondingen. Zijn dochter Kelly nam de voorzittershamer van de stichting over. "Mijn vader leeft niet meer. En dat heeft een groot gat geslagen in ons leven", vertelde ze op 31 augustus, na een stille tocht voor Tanja Groen. "Zijn strijd, zijn legacy en zijn grote wens om Tanja bij haar ouders thuis te brengen, leeft voort. En daarom gaan wij door. Door, om dit het jaar van Tanja te maken."
Paranormale tips
In totaal kwamen er ongeveer 450 tips binnen bij de Gouden Tip. "Sommige tips zijn dubbel, mensen sturen soms meerdere mails", legt Kelly uit. Het grootste gedeelte van de tips is afkomstig van mensen die meedenken. "Heel lief. Er zit ook een groot aantal paranormale tips bij." Dergelijke mails worden echter niet meegenomen door de stichting, zoals ze ook op haar website schrijft.

Interessante informatie
Peter R. de Vries filterde tips en stuurde interessante informatie naar het coldcaseteam dat aan de vermissingszaak werkt. "Peter had een waanzinnige kennis van deze zaak en had dus een goede neus om deze tips te beoordelen", vertelt Kelly. "De bestuursleden doen momenteel deze check. Aangezien wij niet per ongeluk informatie willen missen, delen wij zoveel mogelijk met het coldcaseteam."
De duidelijk paranormale tips en mails van meedenkers worden wel gefilterd, "Bij twijfel delen we de informatie met het coldcaseteam. Ik gok dat ongeveer tien procent van de mails mogelijk interessante informatie bevat die verder onderzocht dient te worden. Dit is een ruwe schatting."
Anonieme tipgevers
Zulke mogelijk bruikbare tips worden echter niet blind doorgestuurd naar de opsporingsdiensten. De stichting vindt het belangrijk dat tipgevers anoniem kunnen blijven als ze dat willen. "Wanneer het coldcaseteam aangeeft met een tipgever te willen spreken, dan vragen wij of we zijn of haar contactgegevens met het team mogen delen."
Lopend onderzoek
Een woordvoerster van justitie bevestigt dat er nog altijd druk aan het onderzoek wordt gewerkt, mede op basis van de tips die via de stichting binnenlopen. "Dit onderzoek ligt niet stil. Er zijn steeds medewerkers van de politie met dit onderzoek bezig. Het team is iedere dag actief doende met het nalopen van de tips."
Ze wil niet ingaan op de inhoud van de tips, of welke concrete onderzoeken er momenteel lopen. "Een tip of informatie die we uitrechercheren, kan weer leiden tot andere informatie en tips die we verder oppakken. Maar we trekken ook tips na om zaken uit te kunnen sluiten."

Laatste levensteken
Tanja Groen verdween in de nacht van 31 augustus 1993. Ze fietste naar huis, nadat ze een feestje had gehad van haar Maastrichtse studentenvereniging Circumflex, maar ze haalde haar studentenkamer in Gronsveld niet. Ook de fiets waarop ze zich verplaatste, is nooit gevonden. Verschillende zoekacties leidden vooralsnog tot niets.
Miljoen ligt klaar
Als het aan Kelly de Vries ligt, komt daar snel verandering in. "Mensen kunnen nog altijd contact met ons opnemen via mail of via onze website. Als je iets weet over Tanja, meld je dan alsjeblieft. Dat miljoen ligt klaar en wij willen het ontzettend graag uitloven voor die tip die leidt tot de vondst van Tanja."