Overslaan en naar de inhoud gaan

Honderden oud-bajesklanten verhuisd naar Heerlen

Geplaatst opzaterdag 12 oktober 2019 - 7:00

Bijna vijfhonderd mensen die in de gevangenis hebben gezeten, zijn in de afgelopen twee jaar in Heerlen gaan wonen. Daarmee steekt die gemeente met kop en schouders boven andere Limburgse gemeenten uit.

Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), die bijhoudt waar deze 'nazorgkandidaten' gaan wonen na hun tijd in de bajes.

'Echte' criminelen
In totaal zijn er in 2017 en 2018 precies 468 oud-gedetineerden naar Heerlen verkast. Venlo verwelkomde in die jaren 351 mensen uit de gevangenis, terwijl Maastricht 284 oud-gedetineerden ontving. Het gaat overigens niet alleen om criminelen; er zijn enkele gevallen waarin een verdachte is vrijgesproken en daarom de cel mocht verlaten.

Zware jongens
Dat Heerlen de meeste bajesklanten ontvangt, zegt niets over het aantal 'zware jongens'. Van de 468 gevangenen die naar Heerlen trokken, zaten er bijvoorbeeld 428 minder dan een jaar vast. Gemiddeld zaten deze nieuwbakken Heerlenaren 117 dagen vast. Dat is stukken minder dan de gevangenen die naar Venray (167 dagen), Sittard-Geleen (161,5) en Weert (152,5) verhuisden.

Ruim tweeduizend gevangenen
In totaal verruilden 2.321 mensen de gevangenis voor een verblijf in één van de elf gemeenten in het overzicht van DJI. Er zijn in beide jaren uiteraard ook gevangenen naar andere Limburgse plaatsen vertrokken, maar alleen de elf gemeenten met meer dan twintig 'nazorgkandidaten' zijn in de lijst opgenomen. Ruim 66 procent van deze mensen is daadwerkelijk veroordeeld. De rest is vrijgesproken of wacht het verloop van hun rechtszaak in vrijheid af.

Voornamelijk Nederlanders
Van die 2.321 gevangenen zagen er liefst 1.629 het levenslicht in Nederland, ruim zeventig procent. De groep 'overig buitenland' komt op plek twee, met 279 mensen. Verder trokken 93 Marokkanen, 87 Antillianen, 28 Turken en 12 Surinamers de celdeur achter zich dicht. Ook de verdeling man-vrouw is niet in balans. In de genoemde periode kwamen er 70 vrouwen op vrije voeten.

In een reactie laat de gemeente Heerlen weten dat de nazorg in de meeste gevallen bij de reclassering ligt. "Alleen bij uitzonderlijke casussen worden wij betrokken. Maar dat is persoonsgebonden, dus daar mogen we niet meer over zeggen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen