Overslaan en naar de inhoud gaan

Honderden oud-bajesklanten verhuisd naar Heerlen

Geplaatst opzaterdag 12 oktober 2019 - 7:00

Bijna vijfhonderd mensen die in de gevangenis hebben gezeten, zijn in de afgelopen twee jaar in Heerlen gaan wonen. Daarmee steekt die gemeente met kop en schouders boven andere Limburgse gemeenten uit.

Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), die bijhoudt waar deze 'nazorgkandidaten' gaan wonen na hun tijd in de bajes.

'Echte' criminelen
In totaal zijn er in 2017 en 2018 precies 468 oud-gedetineerden naar Heerlen verkast. Venlo verwelkomde in die jaren 351 mensen uit de gevangenis, terwijl Maastricht 284 oud-gedetineerden ontving. Het gaat overigens niet alleen om criminelen; er zijn enkele gevallen waarin een verdachte is vrijgesproken en daarom de cel mocht verlaten.

Zware jongens
Dat Heerlen de meeste bajesklanten ontvangt, zegt niets over het aantal 'zware jongens'. Van de 468 gevangenen die naar Heerlen trokken, zaten er bijvoorbeeld 428 minder dan een jaar vast. Gemiddeld zaten deze nieuwbakken Heerlenaren 117 dagen vast. Dat is stukken minder dan de gevangenen die naar Venray (167 dagen), Sittard-Geleen (161,5) en Weert (152,5) verhuisden.

Ruim tweeduizend gevangenen
In totaal verruilden 2.321 mensen de gevangenis voor een verblijf in één van de elf gemeenten in het overzicht van DJI. Er zijn in beide jaren uiteraard ook gevangenen naar andere Limburgse plaatsen vertrokken, maar alleen de elf gemeenten met meer dan twintig 'nazorgkandidaten' zijn in de lijst opgenomen. Ruim 66 procent van deze mensen is daadwerkelijk veroordeeld. De rest is vrijgesproken of wacht het verloop van hun rechtszaak in vrijheid af.

Voornamelijk Nederlanders
Van die 2.321 gevangenen zagen er liefst 1.629 het levenslicht in Nederland, ruim zeventig procent. De groep 'overig buitenland' komt op plek twee, met 279 mensen. Verder trokken 93 Marokkanen, 87 Antillianen, 28 Turken en 12 Surinamers de celdeur achter zich dicht. Ook de verdeling man-vrouw is niet in balans. In de genoemde periode kwamen er 70 vrouwen op vrije voeten.

In een reactie laat de gemeente Heerlen weten dat de nazorg in de meeste gevallen bij de reclassering ligt. "Alleen bij uitzonderlijke casussen worden wij betrokken. Maar dat is persoonsgebonden, dus daar mogen we niet meer over zeggen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen