Overslaan en naar de inhoud gaan

Honderden oud-bajesklanten verhuisd naar Heerlen

Geplaatst opzaterdag 12 oktober 2019 - 7:00

Bijna vijfhonderd mensen die in de gevangenis hebben gezeten, zijn in de afgelopen twee jaar in Heerlen gaan wonen. Daarmee steekt die gemeente met kop en schouders boven andere Limburgse gemeenten uit.

Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), die bijhoudt waar deze 'nazorgkandidaten' gaan wonen na hun tijd in de bajes.

'Echte' criminelen
In totaal zijn er in 2017 en 2018 precies 468 oud-gedetineerden naar Heerlen verkast. Venlo verwelkomde in die jaren 351 mensen uit de gevangenis, terwijl Maastricht 284 oud-gedetineerden ontving. Het gaat overigens niet alleen om criminelen; er zijn enkele gevallen waarin een verdachte is vrijgesproken en daarom de cel mocht verlaten.

Zware jongens
Dat Heerlen de meeste bajesklanten ontvangt, zegt niets over het aantal 'zware jongens'. Van de 468 gevangenen die naar Heerlen trokken, zaten er bijvoorbeeld 428 minder dan een jaar vast. Gemiddeld zaten deze nieuwbakken Heerlenaren 117 dagen vast. Dat is stukken minder dan de gevangenen die naar Venray (167 dagen), Sittard-Geleen (161,5) en Weert (152,5) verhuisden.

Ruim tweeduizend gevangenen
In totaal verruilden 2.321 mensen de gevangenis voor een verblijf in één van de elf gemeenten in het overzicht van DJI. Er zijn in beide jaren uiteraard ook gevangenen naar andere Limburgse plaatsen vertrokken, maar alleen de elf gemeenten met meer dan twintig 'nazorgkandidaten' zijn in de lijst opgenomen. Ruim 66 procent van deze mensen is daadwerkelijk veroordeeld. De rest is vrijgesproken of wacht het verloop van hun rechtszaak in vrijheid af.

Voornamelijk Nederlanders
Van die 2.321 gevangenen zagen er liefst 1.629 het levenslicht in Nederland, ruim zeventig procent. De groep 'overig buitenland' komt op plek twee, met 279 mensen. Verder trokken 93 Marokkanen, 87 Antillianen, 28 Turken en 12 Surinamers de celdeur achter zich dicht. Ook de verdeling man-vrouw is niet in balans. In de genoemde periode kwamen er 70 vrouwen op vrije voeten.

In een reactie laat de gemeente Heerlen weten dat de nazorg in de meeste gevallen bij de reclassering ligt. "Alleen bij uitzonderlijke casussen worden wij betrokken. Maar dat is persoonsgebonden, dus daar mogen we niet meer over zeggen."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen