Overslaan en naar de inhoud gaan

Honderden mensen in schuldsanering voor tonnen opgelicht

Geplaatst opzaterdag 15 februari 2020 - 12:00

Twee Limburgse bewindvoerders hebben, los van elkaar, zo'n vier ton gestolen van ruim tweehonderd cliënten. Hun slachtoffers waren kwetsbare mensen die juist bezig waren om enorme schulden weg te werken.

Justitie werkt in beide gevallen aan een strafzaak, zo bevestigt een woordvoerder na vragen van L1.

Lees ook: Bewindvoerder ontslagen na vergokken geld cliënten

Duizenden euro's vergokt
De grootste 'slag' werd geslagen door Roel D. (37), inmiddels ex-bewindvoerder uit Bunde. Hij bekostigde zijn gokverslaving door geld van rekeningen van zijn 178 cliënten te plukken. In totaal is er zeker drie ton naar zijn eigen rekening gevloeid, blijkt uit informatie van L1. Roel brak in april 2018 en biechtte zijn wanpraktijken op.

Ingrijpend proces
Hij was wsnp-bewindvoerder, iemand die mensen met torenhoge schulden bij de hand neemt om hun problemen op te lossen. Een dergelijk traject duurt drie tot vijf jaar en wordt doorgaans als erg ingrijpend ervaren. Limburg telt momenteel negentien wsnp-bewindvoerders, wat nog maar eens onderstreept dat niet iedereen zo'n traject mag begeleiden. Net als andere bewindvoerders werkte Roel voor de rechtbank. Rechtbank Limburg nam na zijn biecht afscheid van hem en deed aangifte.

Cliënten bestolen
Eerder al deed zich een vergelijkbare situatie voor met Rick E. (33), een voormalig bewindvoerder uit Geleen. Hij had weliswaar geen gokverslaving en was geen wsnp-bewindvoerder, maar ook Rick boekte geld van meer dan zeventig cliënten over naar zijn privérekening. Hij zou zichzelf met zeker 90.000 euro hebben verrijkt, verklaren betrokkenen.

Weinig capaciteit
Rick werd al in oktober 2016 geschorst als bewindvoerder, maar net als in de zaak tegen 'collega' Roel is het nog niet van een strafzaak gekomen. "Beide zaken zijn vergelijkbaar", laat een woordvoerder van justitie weten. "Het onderzoek loopt nog. De langere doorlooptijd heeft te maken met de geringe capaciteit die het Openbaar Ministerie in Limburg heeft om dit soort fraudezaken te onderzoeken."

'Geen enkele prioriteit'
Dat de zaken al zo lang op de plank liggen, is tegen het zere been van de slachtoffers. "Die ergeren zich kapot. Hun zaak heeft bij justitie geen enkele prioriteit, want het kost veel mankracht en veel uitzoekwerk", zegt advocaat Steve Zuidema, die in beide dossiers verschillende cliënten bijstaat. "De een betaalt gewoon vakanties en eigen rekeningen van het geld van deze mensen, de ander brengt het rechtstreeks naar het casino. Hier moet iets mee gebeuren."

Inmiddels hebben alle slachtoffers, waar nodig, een nieuwe bewindvoerder.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts