Overslaan en naar de inhoud gaan

Honderden mensen in schuldsanering voor tonnen opgelicht

Geplaatst opzaterdag 15 februari 2020 - 12:00

Twee Limburgse bewindvoerders hebben, los van elkaar, zo'n vier ton gestolen van ruim tweehonderd cliënten. Hun slachtoffers waren kwetsbare mensen die juist bezig waren om enorme schulden weg te werken.

Justitie werkt in beide gevallen aan een strafzaak, zo bevestigt een woordvoerder na vragen van L1.

Lees ook: Bewindvoerder ontslagen na vergokken geld cliënten

Duizenden euro's vergokt
De grootste 'slag' werd geslagen door Roel D. (37), inmiddels ex-bewindvoerder uit Bunde. Hij bekostigde zijn gokverslaving door geld van rekeningen van zijn 178 cliënten te plukken. In totaal is er zeker drie ton naar zijn eigen rekening gevloeid, blijkt uit informatie van L1. Roel brak in april 2018 en biechtte zijn wanpraktijken op.

Ingrijpend proces
Hij was wsnp-bewindvoerder, iemand die mensen met torenhoge schulden bij de hand neemt om hun problemen op te lossen. Een dergelijk traject duurt drie tot vijf jaar en wordt doorgaans als erg ingrijpend ervaren. Limburg telt momenteel negentien wsnp-bewindvoerders, wat nog maar eens onderstreept dat niet iedereen zo'n traject mag begeleiden. Net als andere bewindvoerders werkte Roel voor de rechtbank. Rechtbank Limburg nam na zijn biecht afscheid van hem en deed aangifte.

Cliënten bestolen
Eerder al deed zich een vergelijkbare situatie voor met Rick E. (33), een voormalig bewindvoerder uit Geleen. Hij had weliswaar geen gokverslaving en was geen wsnp-bewindvoerder, maar ook Rick boekte geld van meer dan zeventig cliënten over naar zijn privérekening. Hij zou zichzelf met zeker 90.000 euro hebben verrijkt, verklaren betrokkenen.

Weinig capaciteit
Rick werd al in oktober 2016 geschorst als bewindvoerder, maar net als in de zaak tegen 'collega' Roel is het nog niet van een strafzaak gekomen. "Beide zaken zijn vergelijkbaar", laat een woordvoerder van justitie weten. "Het onderzoek loopt nog. De langere doorlooptijd heeft te maken met de geringe capaciteit die het Openbaar Ministerie in Limburg heeft om dit soort fraudezaken te onderzoeken."

'Geen enkele prioriteit'
Dat de zaken al zo lang op de plank liggen, is tegen het zere been van de slachtoffers. "Die ergeren zich kapot. Hun zaak heeft bij justitie geen enkele prioriteit, want het kost veel mankracht en veel uitzoekwerk", zegt advocaat Steve Zuidema, die in beide dossiers verschillende cliënten bijstaat. "De een betaalt gewoon vakanties en eigen rekeningen van het geld van deze mensen, de ander brengt het rechtstreeks naar het casino. Hier moet iets mee gebeuren."

Inmiddels hebben alle slachtoffers, waar nodig, een nieuwe bewindvoerder.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen