Overslaan en naar de inhoud gaan

Honderden illegale wapens onderschept in Limburg

Geplaatst opvrijdag 14 juni 2019 - 7:30

De politie heeft afgelopen jaar zo'n 400 illegale vuurwapens in beslag genomen in Limburg. Vaker dan voorheen wordt er bij schietpartijen ook gebruik gemaakt van zware automatische wapens, afkomstig uit oude militaire depots en fabrieken uit Oost-Europa.

Dat blijkt uit onderzoek van L1. De politie beseft dat deze cijfers enkel het topje van de ijsberg tonen. "Dit is slechts wat wij kunnen registreren", zegt Dick Schouten, landelijk portefeuillehouder illegale vuurwapens bij de politie.

Elke dag één wapen
In 2018 waren er zo'n 30 schietincidenten in Limburg. Daarbij kwamen er drie mensen om het leven en raakten zes mensen gewond*. "Dat zijn de cijfers die wij kennen. Niet iedereen met een kogel in zijn been meldt zich bij ons", legt Schouten uit. Gemiddeld wordt in onze provincie elke dag iets meer dan één illegaal wapen onderschept. Landelijk gezien lijkt dat niet veel; er zijn afgelopen jaar 6.300 vuurwapens in beslag genomen in Nederland. "Je ziet dat Amsterdam en Rotterdam stevig meedoen, dat is altijd zo. Maar dat geldt ook voor Brabant en Limburg."

Twee jaar nieuws
Als de politie illegale wapens vindt, zijn dat er doorgaans vier tot tien in één keer. "Maar vergis je niet: met één wapen kan je twee jaar het nieuws halen", vertelt Richard Martens, vuurwapenexpert van de politie. "Het lijkt misschien niet veel, vier tot tien wapens. Maar weet je hoeveel wapens er zijn gebruikt bij de aanslag in de Bataclan in Parijs? Dat waren er minder dan tien." Daarnaast lijkt de criminaliteit te verharden, met een hoofdrol voor vuurwapens. In Limburg alleen al wordt er bijna iedere maand een automatisch wapen in beslag genomen.

Drugs én wapens
Met zo'n automatisch wapen werd bijvoorbeeld Sven Prins geliquideerd in 2015. Hij werd het slachtoffer van een volledig geëscaleerd drugsconflict in Brunssum. Tijdens een wilde achtervolging werd zijn auto doorzeefd met kogels. De drie mannen die veroordeeld werden, waren bekende gezichten in zowel de drugs- als de wapenwereld. "Ik spreek altijd van polycriminelen", zegt Martens over die combinatie. "Als je actief bent in de drugshandel, dan beschik je ook over een vuurwapen. Al is het maar voor je eigen veiligheid. Je koopt zo'n ding niet voor niets."

Minder stiekem
De drugsproblematiek in Limburg maakt dat het wapenprobleem ook hier nadrukkelijk speelt. Recente zaken als de schietpartij in Blerick die Ömer Köksal het leven kostte en de explosievendreiging in Venlo tonen aan dat het geweld steeds zwaarder en minder stiekem wordt. In beide gevallen was een drugsconflict aanleiding voor een openbare afrekening, of een poging daartoe. "Ze worden jonger, ze gebruiken 'm sneller en ook nog in het publieke domein. Dat is de narigheid die we de laatste jaren zien", zegt Schouten.

Oostblok-handel
Al jaren wordt de illegale wapenhandel gevoed vanuit het voormalig Oostblok. "Dat is nog steeds niet onder controle. Tsjechië is bijvoorbeeld een nieuwe bron", weet Martens. Hij noemt ook Slowakije. "Volgens de wet daar mag je een onklaar wapen verhandelen. Dus wat gebeurde er: wapens werden onklaar gemaakt, maar wel op zo'n manier dat je ze met een simpele handeling weer gebruiksklaar kan maken. Dat gebeurde voornamelijk met de AK47, een automatisch wapen. Daar zijn ze na wat internationale druk mee gestopt. Maar handelaren vinden altijd een nieuwe truc."

Foto: iStock

Zorgen over Rusland
De experts kijken ook met enige zorg naar Rusland. "Ze zijn daar bezig het wapenarsenaal van het leger te vervangen en die wapens komen gewoon Europa in", stelt Schouten. Het lijkt ook moeilijk hulp te krijgen van Oostbloklanden. "Ik ben op werkbezoek geweest in Servië", vertelt Martens. "Bleek dat er daar maar vijf mensen op de afdeling wapenhandel werkten. Voor het hele land... Het is een hele andere cultuur. Als Serviër is het bijvoorbeeld doodnormaal om een wapen te hebben."

Populaire pistolen
Net als in de mode, zijn er in de wapenhandel trends te herkennen. Het semiautomatische geweer AR-15, politiewapen Walther P99 en pistoolmitrailleur Uzi zijn volgens Martens populair op het moment. "En de Glock blijft een erg populair pistool. Daar wordt ook veel voor betaald. Dat verandert ook niet, het is gewoon een duurzaam, goed werkend wapen." Een ander blijvertje is de Škorpion, een machinepistool dat je makkelijk in elkaar kunt zetten en weer uit elkaar kunt halen. "Je kunt 'm daardoor makkelijk vervoeren", vertelt Schouten. "Het is een wapen dat je gewoon in je binnenzak kunt steken."

Zwaarder straffen
Vooralsnog is Nederland niet van de wapens af, verwacht het politieduo. "Je loopt als overheid vaak achter de feiten aan", zegt Schouten. "Wat een oplossing kan zijn? Nou, in Engeland zit je alleen voor wapenbezit al acht tot tien jaar in de gevangenis. Dan trek ik de parallel met de hooligans in Engeland. Zetten zij één stap verkeerd, krijgen ze een stadionverbod van vijftien jaar. Dat laten ze wel uit hun hoofd dus. Ik zeg niet dat zwaarder straffen de oplossing is, maar het schrikeffect is er wel."

*Genoemde cijfers zijn bijgewerkt tot november 2018.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen