Overslaan en naar de inhoud gaan

Honderden geheime gesprekken met advocaten opgenomen

Geplaatst opwoensdag 28 oktober 2020 - 6:31

Sinds begin dit jaar zijn er 321 gesprekken tussen gevangenen en hun advocaat opgenomen door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Een fout, zegt de gevangeniskoepel, maar advocaten zijn desondanks bezorgd.

Het gaat om een landelijk probleem. De DJI sluit niet uit dat ook in Limburgse inrichtingen gesprekken zijn opgenomen.

Crimineel handelen
Minstens één keer per week mag een gedetineerde tien minuten bellen via het systeem Telefonie voor Justitiabelen. Die gesprekken worden standaard opgenomen door DJI, volgens een woordvoerder om 'voortgezet crimineel handelen in detentie te voorkomen'. Gesprekken met een advocaat zijn een uitzondering; die worden op basis van nummerherkenning gefilterd.

Honderden gesprekken
Door een foutje in het systeem van Telefonie voor Justitiabelen zijn er sinds begin dit jaar toch honderden gesprekken opgenomen. De fout werd op 16 september ontdekt in gevangenis Schiphol. Bij het uitluisteren van een opname bleek het om een advocatengesprek te gaan.

De nummerherkenning werd kennelijk onbewust omzeild wanneer een gevangene dertien in plaats tien cijfers draaide. "DJI en de Nederlandse Orde van Advocaten waren er niet van op de hoogte dat deze mogelijkheid een gesprek tot stand kon brengen", laat de DJI-woordvoeder weten.

Niet geluisterd
"Deze gesprekken zijn niet uitgeluisterd door DJI. Er vindt namelijk logging plaats van het voeren, meeluisteren, opnemen en terugluisteren van gesprekken. De gesprekken zijn ook verwijderd uit het systeem van Telefonie voor Justitiabelen", benadrukt de DJI-zegsman. De Nederlandse Orde van Advocaten is direct na de ontdekking op de hoogte gebracht.

Gevangenis cel PI bajes Sittard
Foto: L1

Telkens smoesjes
De Orde spreekt van een 'onwenselijke situatie', maar laat net als DJI weten dat de gesprekken niet zijn uitgeluisterd en inmiddels zijn gewist. Betrokken advocaten zijn op de hoogte gebracht. Onder hen de Maastrichtse strafpleiter Sjoerd van Berge Henegouwen. "Keer op keer blijkt dat justitie het niet laten kan om gesprekken tussen advocaten en hun cliënten af te luisteren", zegt hij.

Van Berge Henegouwen kan weinig met de geruststelling dat er geen gesprekken zijn beluisterd. "Telkens is er een andere smoes en altijd gaat het een beetje per ongeluk. Het is mij inmiddels wel duidelijk dat justitie weinig op heeft met het beroepsgeheim van advocaten."

Zeer zorgwekkend
Ook advocaat Raimon Maessen is kritisch. "Ik vind dit zeer zorgwekkend. Het betreffen telkens incidenten, maar het is een terugkerend verschijnsel in de afgelopen jaren waarbij het in gevangenissen steeds opnieuw fout gaat. Volgens mij is het de hoogste prioriteit om hiaten in systemen in instellingen adequaat aan te pakken."

Zorgvuldig en wijs
Maessen noemt vertrouwelijke communicatie tussen cliënt en advocaat een fundamenteel belang. "Zeker in een tijd waarin rechten van verdachten steeds verder worden uitgehold." Daar sluit collega Serge Weening zich bij aan. "We moeten erop kunnen vertrouwen dat we vrij met onze cliënten kunnen spreken. Ik zeg altijd tegen ze: 'Je kunt zeggen wat je wil zeggen.' Daar ben ik nu wel wat terughoudender in."

Weening vertrouwt erop dat de DJI 'zorgvuldig en wijs' met het probleem is omgegaan. "Maar dat neemt niet weg dat mensen misschien dingen hebben gehoord die ze niet hadden mogen horen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen