Overslaan en naar de inhoud gaan

Honderden geheime gesprekken met advocaten opgenomen

Geplaatst opwoensdag 28 oktober 2020 - 6:31

Sinds begin dit jaar zijn er 321 gesprekken tussen gevangenen en hun advocaat opgenomen door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Een fout, zegt de gevangeniskoepel, maar advocaten zijn desondanks bezorgd.

Het gaat om een landelijk probleem. De DJI sluit niet uit dat ook in Limburgse inrichtingen gesprekken zijn opgenomen.

Crimineel handelen
Minstens één keer per week mag een gedetineerde tien minuten bellen via het systeem Telefonie voor Justitiabelen. Die gesprekken worden standaard opgenomen door DJI, volgens een woordvoerder om 'voortgezet crimineel handelen in detentie te voorkomen'. Gesprekken met een advocaat zijn een uitzondering; die worden op basis van nummerherkenning gefilterd.

Honderden gesprekken
Door een foutje in het systeem van Telefonie voor Justitiabelen zijn er sinds begin dit jaar toch honderden gesprekken opgenomen. De fout werd op 16 september ontdekt in gevangenis Schiphol. Bij het uitluisteren van een opname bleek het om een advocatengesprek te gaan.

De nummerherkenning werd kennelijk onbewust omzeild wanneer een gevangene dertien in plaats tien cijfers draaide. "DJI en de Nederlandse Orde van Advocaten waren er niet van op de hoogte dat deze mogelijkheid een gesprek tot stand kon brengen", laat de DJI-woordvoeder weten.

Niet geluisterd
"Deze gesprekken zijn niet uitgeluisterd door DJI. Er vindt namelijk logging plaats van het voeren, meeluisteren, opnemen en terugluisteren van gesprekken. De gesprekken zijn ook verwijderd uit het systeem van Telefonie voor Justitiabelen", benadrukt de DJI-zegsman. De Nederlandse Orde van Advocaten is direct na de ontdekking op de hoogte gebracht.

Gevangenis cel PI bajes Sittard
Foto: L1

Telkens smoesjes
De Orde spreekt van een 'onwenselijke situatie', maar laat net als DJI weten dat de gesprekken niet zijn uitgeluisterd en inmiddels zijn gewist. Betrokken advocaten zijn op de hoogte gebracht. Onder hen de Maastrichtse strafpleiter Sjoerd van Berge Henegouwen. "Keer op keer blijkt dat justitie het niet laten kan om gesprekken tussen advocaten en hun cliënten af te luisteren", zegt hij.

Van Berge Henegouwen kan weinig met de geruststelling dat er geen gesprekken zijn beluisterd. "Telkens is er een andere smoes en altijd gaat het een beetje per ongeluk. Het is mij inmiddels wel duidelijk dat justitie weinig op heeft met het beroepsgeheim van advocaten."

Zeer zorgwekkend
Ook advocaat Raimon Maessen is kritisch. "Ik vind dit zeer zorgwekkend. Het betreffen telkens incidenten, maar het is een terugkerend verschijnsel in de afgelopen jaren waarbij het in gevangenissen steeds opnieuw fout gaat. Volgens mij is het de hoogste prioriteit om hiaten in systemen in instellingen adequaat aan te pakken."

Zorgvuldig en wijs
Maessen noemt vertrouwelijke communicatie tussen cliënt en advocaat een fundamenteel belang. "Zeker in een tijd waarin rechten van verdachten steeds verder worden uitgehold." Daar sluit collega Serge Weening zich bij aan. "We moeten erop kunnen vertrouwen dat we vrij met onze cliënten kunnen spreken. Ik zeg altijd tegen ze: 'Je kunt zeggen wat je wil zeggen.' Daar ben ik nu wel wat terughoudender in."

Weening vertrouwt erop dat de DJI 'zorgvuldig en wijs' met het probleem is omgegaan. "Maar dat neemt niet weg dat mensen misschien dingen hebben gehoord die ze niet hadden mogen horen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen