Overslaan en naar de inhoud gaan

Honderden dode varkens in stal na uitvallen ventilatie

Geplaatst opdinsdag 24 augustus 2021 - 10:48

In een varkensstal aan de Broekhuizerdijk in Melderslo zijn honderden dode varkens gevonden. De luchtwasser van de stal is uitgevallen waardoor de dieren gestikt zijn.

In de stal leefden 700 varkens, waarvan volgens de brandweer '95 procent' oftewel meer dan 650 dieren het niet hebben overleefd. De overlevende varkens zijn volgens de brandweer naar een veilige plek gebracht, en worden onderzocht door een veearts.

Metingen
De dode dieren werden dinsdagochtend ontdekt. De brandweer en politie kwamen uit voorzorg ter plaatse met een adviseur gevaarlijke stoffen. Er zijn metingen verricht, maar op het moment dat de brandweer aanwezig was, waren er geen gevaarlijke concentraties giftige stoffen meer in de stal. De politie heeft het terrein afgezet.

Video: L1

Luchtwasser
Een luchtwasser is onderdeel van het ventilatiesysteem van een stal. Het reduceert de concentratie ammoniak en stank in de lucht die uit de stal komt. Ventilatoren zorgen er dan voor dat er verse lucht de stal in gaat. Problemen in deze installatie kunnen ervoor zorgen dat de luchtcirculatie stokt en de varkens in de stal stikken.

Het is nog niet duidelijk waardoor de luchtwasser uitgevallen is.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen