Overslaan en naar de inhoud gaan

Honderden agrariërs leveren giftige bestrijdingsmiddelen in

Geplaatst opmaandag 13 augustus 2018 - 15:58

Ruim één op de vijf Limburgse agrariërs heeft chemische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid en ongedierte ingeleverd. Deze middelen waren eerst toegestaan, maar zijn inmiddels verboden.

Het gaat in totaal om ruim 18.000 kilo.

De inleveractie is uitgevoerd in opdracht van de provincie en het Waterschap Limburg. Doel ervan was te voorkomen dat de verboden middelen ooit in het milieu terecht zouden komen.

Onvoldoende innamepunten
Het probleem was echter dat er onvoldoende innamepunten bij gemeenten zijn. Vandaar dat een akkerbouwer, fruitteler, glastuinder of boomteler vaak niets wist waar hij met de middelen naar toe moest. Een speciale actie moest dat oplossen. Het inleveren van de chemische bestrijdingsmiddelen was gratis en anoniem.

Tevreden
SP-gedeputeerde Bob Ruers is tevreden met het resultaat. "Want in grond- en oppervlaktewater worden nog altijd teveel restanten ontdekt van gewasbeschermingsmiddelen", aldus Ruers. Volgens bestuurslid Har Frenken van het Waterschap Limburg is door het verantwoord afvoeren van de verboden middelen ervoor gezorgd dat die bijvoorbeeld niet het water vervuilen.

Deelnemers
In totaal zijn drieduizend bedrijven aangeschreven. Om precies te zijn 682 hebben meegedaan aan de actie. De meeste deelnemers kwamen uit Horst aan de Maas (113), gevolgd door Leudal (80) en Peel en Maas (75). Bij één bedrijf werd maar liefst 463 kilo opgehaald, bij drie andere bedrijven meer dan 400 kilo.

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen