Overslaan en naar de inhoud gaan

Honderdduizenden kraanvogels trekken over Limburg

Geplaatst opmaandag 22 februari 2021 - 11:29

Wie afgelopen dagen met dat mooie lenteweer omhoog heeft gekeken, heeft ze waarschijnlijk wel gezien: de kraanvogels. Met honderdduizenden tegelijk trekken ze over Limburg.

En dat is volgens Raymond Oostwegel van de Vogelwacht Limburg vrij bijzonder. "Meestal vliegen ze vanuit Zuidwest-Frankrijk richting Duitsland. Soms zien we ze dan aan de oostelijke kant van Zuid-Limburg, maar door de oostenwind zijn de groepen goed te zien", vertelde Oostwegel maandagochtend in de L1 Nieuwsshow.

Scandinavië
Het waren grote groepen kraanvogels die van de gunstige weeromstandigheden profiteerden en massaal op weg gingen naar de broedgebieden in onder meer Finland en Zweden.

De bekende V-vorm
De kraanvogels staan bekend om hun toeterend geluid. Ook zijn het grote vogels en vliegen ze in een V-vorm. "Dat doen ze om elkaar uit de wind te houden", legt Oostwegel uit. De V-vorm kan weleens rommelig worden, maar dan hebben de vogels een thermiek ontdekt en gaan dan cirkelen. "Hier winnen ze hoogte mee. Van daaruit kunnen ze in een glijvlucht verder vliegen en dat kost minder energie."

Toeterend geluid
De vogels zijn behoorlijk snel: ze vliegen zo'n 60 kilometer per uur. "Met de wind mee kan dat zelfs oplopen tot 100 kilometer per uur", vertelt Oostwegel. Dat toeterende geluid dient als communicatiemiddel voor de kraanvogels. Ze moeten immers goed met elkaar kunnen communiceren om elkaar niet kwijt te raken, aldus Oostwegel. "Een enkeling die het niet bijhoudt zal misschien even landen om uit te rusten. Die haakt dan gewoon weer aan bij de volgende groep. Daarom is dat geluid ook zo belangrijk."

Wie de komende week naar boven kijkt, kan de kraanvogels misschien nog spotten. "Ze zijn iets vroeger dan normaal, maar de wind is aan het draaien. Dus het is niet zeker of we ze nog te zien krijgen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen