Overslaan en naar de inhoud gaan

Honderd miljoen voor droogtebestrijding in Limburg

Geplaatst opwoensdag 31 maart 2021 - 11:00

Verschillende Limburgse partijen trekken tachtig miljoen euro uit om de gevolgen van droogte te ondervangen. Het Rijk wordt gevraagd dit bedrag aan te vullen tot honderd miljoen.

Het grondwaterpeil is nu alweer lager dan vorig jaar. Grote kans dus dat de droogte wederom een groot probleem vormt komende zomer.

Kronkelende beken
Reden voor actie dus. Partijen zoals De Limburgse Werkgeversvereniging, LLTB, natuurbeheerders, alle Limburgse gemeenten, het Provinciebestuur, Waterleiding Maatschappij Limburg, Limburgs Particulier Grondbezit en Waterschap Limburg starten daarom een aantal projecten om de droogte tegen te gaan. Een woordvoerster van het Waterschap licht toe: "Denk dan bijvoorbeeld aan het plaatsen van boerenstuwen in sloten en het herinrichten van sloten en beken om water langer vast te houden. Een beek die door het landschap kronkelt houdt bijvoorbeeld meer water vast dan een recht stromende beek." Samen maken deze partijen hier tachtig miljoen euro voor vrij.

Lees ook: Extra stuwen in sloten tegen droogte

Minister Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur en waterstaat zou de aanvullende twintig miljoen al mondeling hebben toegezegd.

Druppel
"De regen die er de afgelopen tijd is gevallen, is slechts een spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat. Er was al een achterstand, de regen compenseert dat maar voor een klein gedeelte", laat de woordvoerster van het Waterschap Limburg weten.

Lees ook: Aanhoudende droogte veel erger dan natuurbranden

Bewustwording
Ook de burger wordt gevraagd een steentje bij te dragen. Bewustwording blijkt daarbij het toverwoord. Pierre Verbraak, wethouder Voerendaal en voorzitter Waterklaar Parkstad: “Als gemeentebestuurders zien we steeds vaker dat mensen bijvoorbeeld hun tuin sproeien in droge periodes terwijl er sprake is van waterschaarste. Die bewustwording moet bij iedereen doordringen."

Hoosbuien
Een ander probleem is dat er soms juist te véél water uit de lucht komt gevallen. Josette van Wersch, bestuurder bij Waterschap Limburg: "Hoosbuien brengen flinke schade met zich mee. Droogte en wateroverlast kun je niet meer los van elkaar zien. We beschouwen ze als één probleem. Daarom moeten we oplossingen in het oppervlaktewater, grondwater en bodemvocht integraal aanpakken. Daarmee willen we het zuiden van Nederland klimaatbestendig en waterrobuust maken, zodat de regio in 2050 goed kan omgaan met steeds vaker voorkomend extreem weer en weerbaar is tegen watertekort."

Lees ook: Stijging aantal natuurbranden in Limburg

Limburg extra getroffen
De droogte veroorzaakt al jaren veel schade voor verschillende sectoren. In 2016 en 2018 bijvoorbeeld zijn vooral de land- en tuinbouw en de scheepvaart zwaar getroffen. In die sector is in 2018 landelijk zo’n 750 miljoen euro schade berekend. Een belangrijk deel van deze schade is geleden op de hoge zandgronden, waaronder Limburg. Hoe veel de schade specifiek voor Limburg bedraagt, is niet bekend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen