Overslaan en naar de inhoud gaan

Honderd jaar na WO I: 1 miljoen Belgen vluchtten naar Nederland

Geplaatst opwoensdag 7 november 2018 - 16:05

Zondag is het honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. De oorlog duurde van 1914 tot 1918. In die periode vluchtten 1 miljoen Belgen naar het veilige Nederland.

Ook in Limburg kwamen uiteraard veel berooide en getraumatiseerde Belgen de grens over. Opmerkelijk genoeg ging die opvang van 1 miljoen Belgen redelijk goed en was er weinig tegenstand. Hoe anders is dat nu. De aantallen worden nog indrukwekkender als je bedenkt dat Nederland toen maar 6,5 miljoen inwoners telde.

Spectaculaire vlucht
De vlucht van 107 Belgen met de boot Atlas V naar Nederland in 1917 heeft alle ingrediënten voor een spannende thriller. Het is het verhaal van een nachtelijk tocht vanuit Luik over de Maas naar Limburg. Met achtervolgingen, zoeklichten en levensgevaarlijke versperringen. Wellicht is dit ook wel de meest spectaculaire vlucht vanuit bezet België naar het neutrale Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Gevaar
De grens met Nederland oversteken werd tijden niet altijd eenvoudig want de Duitsers hadden een elektrische draadversperring opgericht. Zelfs dwars door de Maas op de plek waar deze rivier Nederland binnenkomt: bij Eijsden. Dit was de plek waar de Belgische boot Atlas V in 1917 voor veel spektakel zorgde.

Heftig
Kapitein Jules Hentjens was het brein achter de ontsnapping. Hij zat in Luik in het verzet en verzamelde in het geheim 107 landgenoten op zijn boot. Midden in de nacht gingen ze op weg naar Eijsden. Herbert Michon van Memorial Eijsden 1918-2018: "Dat was best een heftige tocht. Stiekem vertrokken in het donker. Onderweg opgemerkt door de Duitsers en in de schijnwerpers gezet. De boot werd beschoten, achtervolgd en intussen moesten grindbanken omzeild worden.

Geramd
Uiteindelijk kwamen ze aan de grens waar een staalkabel over de Maas was gespannen samen met een draad met elektriciteit. Maar Hentjens had zich daar op voorbereid; het schip ramde en doorbrak de staalkabel. Toen waren ze in het veilige Nederland".

IJzer
De 107 opvarenden van de Atlas V zouden niet lang in Limburg blijven. Niet veel later waren ze via Nederland en Engeland doorgereisd naar het Belgische leger dat aan de IJzer in gevecht was met de Duitsers. Maar hun aankomst in Eijsden zullen ze niet snel vergeten zijn. De Atlas V was namelijk tot stilstand gekomen aan de oever bij een café. Herbert Michon: "Het was midden in de nacht. Ze hebben aangeklopt bij café Warnier. Daar zijn ze hartelijk ontvangen. Binnen no time was de vlucht bekend in Eijsden. Er werden Belgische vluchtelingen die hier woonden opgetrommeld om te vieren dat de vlucht was geslaagd. Het Belgische volkslied - de Brabançonne - werd gespeeld en dat hoorden ze natuurlijk ook aan de Belgische overkant. Toen wisten ze daar dat de vluchtpoging geslaagd was."

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen