Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Honderd jaar na WO I: 1 miljoen Belgen vluchtten naar Nederland

Geplaatst opwoensdag 7 november 2018 - 16:05

Zondag is het honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. De oorlog duurde van 1914 tot 1918. In die periode vluchtten 1 miljoen Belgen naar het veilige Nederland.

Ook in Limburg kwamen uiteraard veel berooide en getraumatiseerde Belgen de grens over. Opmerkelijk genoeg ging die opvang van 1 miljoen Belgen redelijk goed en was er weinig tegenstand. Hoe anders is dat nu. De aantallen worden nog indrukwekkender als je bedenkt dat Nederland toen maar 6,5 miljoen inwoners telde.

Spectaculaire vlucht
De vlucht van 107 Belgen met de boot Atlas V naar Nederland in 1917 heeft alle ingrediënten voor een spannende thriller. Het is het verhaal van een nachtelijk tocht vanuit Luik over de Maas naar Limburg. Met achtervolgingen, zoeklichten en levensgevaarlijke versperringen. Wellicht is dit ook wel de meest spectaculaire vlucht vanuit bezet België naar het neutrale Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Gevaar
De grens met Nederland oversteken werd tijden niet altijd eenvoudig want de Duitsers hadden een elektrische draadversperring opgericht. Zelfs dwars door de Maas op de plek waar deze rivier Nederland binnenkomt: bij Eijsden. Dit was de plek waar de Belgische boot Atlas V in 1917 voor veel spektakel zorgde.

Heftig
Kapitein Jules Hentjens was het brein achter de ontsnapping. Hij zat in Luik in het verzet en verzamelde in het geheim 107 landgenoten op zijn boot. Midden in de nacht gingen ze op weg naar Eijsden. Herbert Michon van Memorial Eijsden 1918-2018: "Dat was best een heftige tocht. Stiekem vertrokken in het donker. Onderweg opgemerkt door de Duitsers en in de schijnwerpers gezet. De boot werd beschoten, achtervolgd en intussen moesten grindbanken omzeild worden.

Geramd
Uiteindelijk kwamen ze aan de grens waar een staalkabel over de Maas was gespannen samen met een draad met elektriciteit. Maar Hentjens had zich daar op voorbereid; het schip ramde en doorbrak de staalkabel. Toen waren ze in het veilige Nederland".

IJzer
De 107 opvarenden van de Atlas V zouden niet lang in Limburg blijven. Niet veel later waren ze via Nederland en Engeland doorgereisd naar het Belgische leger dat aan de IJzer in gevecht was met de Duitsers. Maar hun aankomst in Eijsden zullen ze niet snel vergeten zijn. De Atlas V was namelijk tot stilstand gekomen aan de oever bij een café. Herbert Michon: "Het was midden in de nacht. Ze hebben aangeklopt bij café Warnier. Daar zijn ze hartelijk ontvangen. Binnen no time was de vlucht bekend in Eijsden. Er werden Belgische vluchtelingen die hier woonden opgetrommeld om te vieren dat de vlucht was geslaagd. Het Belgische volkslied - de Brabançonne - werd gespeeld en dat hoorden ze natuurlijk ook aan de Belgische overkant. Toen wisten ze daar dat de vluchtpoging geslaagd was."

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen