Overslaan en naar de inhoud gaan

Honderd jaar na overlijden Cuypers: 'Meer dan een architect'

Geplaatst opwoensdag 3 maart 2021 - 21:01

Architect en rijksbouwmeester Pierre Cuypers is woensdag precies honderd jaar geleden overleden.

Ter gelegenheid van zijn honderdste sterfdatum is 2021 uitgeroepen tot Pierre Cuypersjaar in Roermond. Daar woonde en werkte de architect en staat ook een aantal van zijn ontwerpen. Volgens zijn achterkleinzoon, die ook Pierre Cuypers heet, is er veel meer dan alleen maar de 'architect' Pierre Cuypers, zo vertelde hij woensdagavond in L1mburg Centraal.

"Er is altijd de focus op zijn gebouwen, terwijl het echt ook een ontwerper, ondernemer en vernieuwer was", vertelt Cuypers over zijn overgrootopa. "Hij heeft nieuwe technieken geïntroduceerd in zijn ontwerpen. Dingen als liften in zijn gebouwen, afzuigkappen, inpandige toiletten..." Vooral dat laatste vindt Cuypers een onderbelicht feitje. "Naar mijn weten heeft het Cuypershuis in Roermond het eerste inpandige toilet van het Europese vasteland. In andere panden moest je naar buiten naar het toilet."

Herintroductie
Maar ook bouwmethodes die al lang in onbruik waren geraakt heeft Cuypers geherintrocudeerd, zoals baksteenbouw en gewelfbouw. "Al sinds de middeleeuwen deden we dat niet meer, maar hij heeft het teruggebracht", vertelt de achterkleinzoon van de oude architect. "Mensen wisten niet meer hoe je een gewelf maakte. Uiteindelijk moest je de houten stellage weghalen en dan was men bang dat het in zou storten."

Lees ook: Roem Pierre Cuypers reikt ook 100 jaar na zijn dood nog ver

Achterkleinzoon Pierre (73) is onder andere voorzitter van de stichting die het Cuypersgraf beheert. Ook houdt hij regelmatig praatjes voor geïnteresseerden: "Kijk, ik heb het allemaal niet gebouwd, maar mensen vinden het wél leuk als een nazaat van Pierre Cuypers, die ook nog eens dezelfde naam heeft, over hem komt vertellen. Ik heb toch veel verhalen van mijn vader gehoord. Uit de tweede hand weliswaar, maar toch. In ieder geval dichterbij dan heel veel andere mensen."

Cuypers is de architect van onder meer het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam en was hij betrokken bij de renovatie van onder meer de Servaasbasiliek in Maastricht en de Munsterkerk in Roermond.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen