Overslaan en naar de inhoud gaan

Honderd jaar na overlijden Cuypers: 'Meer dan een architect'

Geplaatst opwoensdag 3 maart 2021 - 21:01

Architect en rijksbouwmeester Pierre Cuypers is woensdag precies honderd jaar geleden overleden.

Ter gelegenheid van zijn honderdste sterfdatum is 2021 uitgeroepen tot Pierre Cuypersjaar in Roermond. Daar woonde en werkte de architect en staat ook een aantal van zijn ontwerpen. Volgens zijn achterkleinzoon, die ook Pierre Cuypers heet, is er veel meer dan alleen maar de 'architect' Pierre Cuypers, zo vertelde hij woensdagavond in L1mburg Centraal.

"Er is altijd de focus op zijn gebouwen, terwijl het echt ook een ontwerper, ondernemer en vernieuwer was", vertelt Cuypers over zijn overgrootopa. "Hij heeft nieuwe technieken geïntroduceerd in zijn ontwerpen. Dingen als liften in zijn gebouwen, afzuigkappen, inpandige toiletten..." Vooral dat laatste vindt Cuypers een onderbelicht feitje. "Naar mijn weten heeft het Cuypershuis in Roermond het eerste inpandige toilet van het Europese vasteland. In andere panden moest je naar buiten naar het toilet."

Herintroductie
Maar ook bouwmethodes die al lang in onbruik waren geraakt heeft Cuypers geherintrocudeerd, zoals baksteenbouw en gewelfbouw. "Al sinds de middeleeuwen deden we dat niet meer, maar hij heeft het teruggebracht", vertelt de achterkleinzoon van de oude architect. "Mensen wisten niet meer hoe je een gewelf maakte. Uiteindelijk moest je de houten stellage weghalen en dan was men bang dat het in zou storten."

Lees ook: Roem Pierre Cuypers reikt ook 100 jaar na zijn dood nog ver

Achterkleinzoon Pierre (73) is onder andere voorzitter van de stichting die het Cuypersgraf beheert. Ook houdt hij regelmatig praatjes voor geïnteresseerden: "Kijk, ik heb het allemaal niet gebouwd, maar mensen vinden het wél leuk als een nazaat van Pierre Cuypers, die ook nog eens dezelfde naam heeft, over hem komt vertellen. Ik heb toch veel verhalen van mijn vader gehoord. Uit de tweede hand weliswaar, maar toch. In ieder geval dichterbij dan heel veel andere mensen."

Cuypers is de architect van onder meer het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam en was hij betrokken bij de renovatie van onder meer de Servaasbasiliek in Maastricht en de Munsterkerk in Roermond.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen