Overslaan en naar de inhoud gaan

Hond of kat steeds vaker ingezet bij therapie

Geplaatst opzaterdag 14 november 2020 - 16:48

Dieren als honden, katten en paarden worden steeds meer ingezet bij behandeling van kinderen met een hulpvraag.

Therapeut Renée Marell uit Heerlen maakt sinds 2014, met succes, gebruik van haar honden om de doelen bij cliënten sneller te bereiken.

Honden
Marell heeft een eigen praktijk in Heerlen. Daar ontvangt ze kinderen met gedragsproblemen, autisme en Downsyndroom. Omdat ze een groot hondenliefhebber is, besloot ze een aantal jaren geleden om haar honden bij wijze van experiment te gebruiken bij de behandelingen. "Veel kinderen zien het als een verplichting om naar een therapeut te gaan. Ze zagen mij vaak als de vrouw die allerlei vervelende vragen stelde. Sinds ik gebruik maak van mijn honden zie ik dat de kinderen het niet meer zien als een verplichting", zegt Marell.

Video: L1

Doel
Tijdens sessies met hulpbehoevende kinderen gebruikt Marell haar honden om allerlei sociale vaardigheden aan te leren. Door de hond bijvoorbeeld duidelijke commando's te geven, leren de kinderen die communicatief wat zwakker zijn om luid en duidelijk te spreken.

"Voorheen zat ik altijd in een kamertje met een cliënt gesprekken te voeren en allerlei oefeningen door te nemen. Kinderen vonden het dan vaak moeilijk om zichzelf open te stellen. Met een hond zie je dat ze zich veel sneller op hun gemak voelen. Er ontstaat een vertrouwensband tussen de hond en de cliënt, maar ook met mij. Hierdoor maak je hun leeromgeving niet alleen prettiger maar je bereikt je doelen ook sneller. Een mooi voorbeeld van hoe mens en dier elkaar kunnen verrijken."

Amerika
Richard Griffioen uit Amsterdam houdt zich sinds 1997 bezig met het onderzoek naar de effecten van de inzet van dieren bij therapieën. Richard Griffioen verdedigde vrijdag 13 november zijn proefschrift over dit onderwerp aan de Open Universiteit in Heerlen. Hij heeft een zoon met het syndroom van Down en kwam er in de jaren 90, tijdens een vakantie in Amerika, achter dat dieren een positief effect hadden op de spraak-taalontwikkeling van zijn zoon Sam.

"Voor die vakantie in Amerika sprak mijn zoon nauwelijks tot helemaal niet. Na een aantal dagen met mijn zoon in een soort van Dolfinarium te hebben rondgelopen, begon hij vanuit het niets in de auto een aantal zinnen mee te zingen met wat nummers die we op het cassettebandje hadden staan. Dat kan geen toeval zijn, dacht ik", zegt Griffioen.

Video: L1

Onderzoek
Na de ontdekking in Amerika richtte hij SAM op. Deze stichting houdt zich bezig met dierondersteunde therapieën en steunt het onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen met Downsyndroom en autisme. "Het werken met dieren is een hele laagdrempelige manier voor een kind om zich open te stellen, zich veilig te voelen, uitgedaagd te worden en vooral niet afgewezen te worden."

"Dieren maken geen onderscheid tussen dik en dun, wit of zwart en groot en klein. Daardoor kunnen dierondersteunde therapieën een duurzaam effect hebben op de sociale, emotionele, cognitieve, fysieke en psychologische ontwikkeling van mensen met een handicap of beperking", zegt Griffioen.

"We hebben gezien dat bij kinderen met het syndroom van Down of autisme de spraaktaalontwikkeling veel vooruitgang boekt. Dat geldt ook voor de communicatie en de sociale vaardigheden. Hierdoor kunnen deze kinderen straks beter functioneren in onze samenleving", aldus de Amsterdammer.

Verbinden
Met het onderzoek wil de promovendus niet alleen aantonen dat het gebruik van dieren bij therapieën werkt. Hij wil vooral dat er aandacht voor komt in het Nederlandse zorgsysteem. "Deze vorm van therapie is geen nieuw soort therapie. Het is een aanvulling op bestaande therapieën die er al zijn. Zoals logopedie, traumabehandelingen of psychotherapieën bijvoorbeeld. Niet alle ziektekostenverzekeringen erkennen deze vorm van therapie en het zou mooi zijn als dat in de toekomst wel gebeurt. Dan verbind je en maak je dat wat er al is nog krachtiger."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen