Overslaan en naar de inhoud gaan

Hond of kat steeds vaker ingezet bij therapie

Geplaatst opzaterdag 14 november 2020 - 16:48

Dieren als honden, katten en paarden worden steeds meer ingezet bij behandeling van kinderen met een hulpvraag.

Therapeut Renée Marell uit Heerlen maakt sinds 2014, met succes, gebruik van haar honden om de doelen bij cliënten sneller te bereiken.

Honden
Marell heeft een eigen praktijk in Heerlen. Daar ontvangt ze kinderen met gedragsproblemen, autisme en Downsyndroom. Omdat ze een groot hondenliefhebber is, besloot ze een aantal jaren geleden om haar honden bij wijze van experiment te gebruiken bij de behandelingen. "Veel kinderen zien het als een verplichting om naar een therapeut te gaan. Ze zagen mij vaak als de vrouw die allerlei vervelende vragen stelde. Sinds ik gebruik maak van mijn honden zie ik dat de kinderen het niet meer zien als een verplichting", zegt Marell.

Video: L1

Doel
Tijdens sessies met hulpbehoevende kinderen gebruikt Marell haar honden om allerlei sociale vaardigheden aan te leren. Door de hond bijvoorbeeld duidelijke commando's te geven, leren de kinderen die communicatief wat zwakker zijn om luid en duidelijk te spreken.

"Voorheen zat ik altijd in een kamertje met een cliënt gesprekken te voeren en allerlei oefeningen door te nemen. Kinderen vonden het dan vaak moeilijk om zichzelf open te stellen. Met een hond zie je dat ze zich veel sneller op hun gemak voelen. Er ontstaat een vertrouwensband tussen de hond en de cliënt, maar ook met mij. Hierdoor maak je hun leeromgeving niet alleen prettiger maar je bereikt je doelen ook sneller. Een mooi voorbeeld van hoe mens en dier elkaar kunnen verrijken."

Amerika
Richard Griffioen uit Amsterdam houdt zich sinds 1997 bezig met het onderzoek naar de effecten van de inzet van dieren bij therapieën. Richard Griffioen verdedigde vrijdag 13 november zijn proefschrift over dit onderwerp aan de Open Universiteit in Heerlen. Hij heeft een zoon met het syndroom van Down en kwam er in de jaren 90, tijdens een vakantie in Amerika, achter dat dieren een positief effect hadden op de spraak-taalontwikkeling van zijn zoon Sam.

"Voor die vakantie in Amerika sprak mijn zoon nauwelijks tot helemaal niet. Na een aantal dagen met mijn zoon in een soort van Dolfinarium te hebben rondgelopen, begon hij vanuit het niets in de auto een aantal zinnen mee te zingen met wat nummers die we op het cassettebandje hadden staan. Dat kan geen toeval zijn, dacht ik", zegt Griffioen.

Video: L1

Onderzoek
Na de ontdekking in Amerika richtte hij SAM op. Deze stichting houdt zich bezig met dierondersteunde therapieën en steunt het onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen met Downsyndroom en autisme. "Het werken met dieren is een hele laagdrempelige manier voor een kind om zich open te stellen, zich veilig te voelen, uitgedaagd te worden en vooral niet afgewezen te worden."

"Dieren maken geen onderscheid tussen dik en dun, wit of zwart en groot en klein. Daardoor kunnen dierondersteunde therapieën een duurzaam effect hebben op de sociale, emotionele, cognitieve, fysieke en psychologische ontwikkeling van mensen met een handicap of beperking", zegt Griffioen.

"We hebben gezien dat bij kinderen met het syndroom van Down of autisme de spraaktaalontwikkeling veel vooruitgang boekt. Dat geldt ook voor de communicatie en de sociale vaardigheden. Hierdoor kunnen deze kinderen straks beter functioneren in onze samenleving", aldus de Amsterdammer.

Verbinden
Met het onderzoek wil de promovendus niet alleen aantonen dat het gebruik van dieren bij therapieën werkt. Hij wil vooral dat er aandacht voor komt in het Nederlandse zorgsysteem. "Deze vorm van therapie is geen nieuw soort therapie. Het is een aanvulling op bestaande therapieën die er al zijn. Zoals logopedie, traumabehandelingen of psychotherapieën bijvoorbeeld. Niet alle ziektekostenverzekeringen erkennen deze vorm van therapie en het zou mooi zijn als dat in de toekomst wel gebeurt. Dan verbind je en maak je dat wat er al is nog krachtiger."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen