Overslaan en naar de inhoud gaan

Hogere straf tbs'er die vrouw verkrachtte tijdens verlof

Geplaatst opwoensdag 17 maart 2021 - 15:47

Een 37-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot 45 maanden cel voor de verkrachting van een 21-jarige vrouw in Oostrum. Hij krijgt daarnaast opnieuw tbs met dwangverpleging.

Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch bepaald. Ook moet hij het slachtoffer ruim 37.000 euro schadevergoeding betalen.

Cel en tbs
Eerder veroordeelde de rechtbank in Roermond hem tot een gevangenisstraf van 36 maanden en eveneens tbs met dwangverpleging, maar daar ging het hof niet in mee.

Lees ook: Drie jaar cel en tbs voor verkrachtende tbs'er

Dreigen met mes en verkrachten
De man was op onbegeleid verlof vanuit tbs-kliniek De Rooyse Wissel toen hij in december 2016 de fietsster verkrachtte. Het slachtoffer werd onder een viaduct in Oostrum door de tbs'er tegengehouden en gedwongen met hem mee te gaan. Door te dreigen met een mes heeft hij haar verschillende seksuele handelingen laten verrichten en verkracht.

Ongeloofwaardig verhaal
Volgens de verdachte zat de vork anders in de steel. Hij stelde dat de vrouw hem tijdens het fietsen aansprak en zou hebben gevraagd of hij zin had in seks. Ze zou hem vrijwillig oraal hebben bevredigd. Het hof vindt dit verhaal, net als de rechtbank, ongeloofwaardig.

Het hof stelt dat het slachtoffer van begin af aan een eenduidig en gedetailleerd verhaal kon vertellen. "Bovendien werd haar verklaring ondersteund door ander bewijs, waaronder het forensisch onderzoek. Alles bijeengenomen maakt dit dat het hof de verklaring van de vrouw wel geloofwaardig vindt", verklaart het hof.

Lees ook: Rechtszaak tegen verkrachtende tbs-er uitgesteld

Schadelijk
Er wordt gesproken van een buitengewoon vernederend en traumatisch gebeuren voor het slachtoffer. De vrouw lijdt aan een posttraumatische stresstoornis en heeft sindsdien moeite met werken en studeren. "De verdachte heeft geen enkel oog gehad voor de mogelijke gevolgen van zijn handelen voor het slachtoffer. Hij heeft zich enkel laten leiden door zijn eigen seksuele lustgevoelens", zegt het gerechtshof. Ook tijdens de zittingen liet hij geen enkel inzicht zien in het leed dat hij bij de vrouw heeft veroorzaakt. Dit wordt hem allemaal zwaar aangerekend.

Niet voor het eerst
De man is overigens geen onbekende van de rechters. Hij is vaker veroordeeld voor strafbare geweldsfeiten. Ook nu vindt het hof tbs met dwangverpleging nodig. Op het moment dat hij het slachtoffer verkrachtte, had de man een persoonlijkheidsstoornis.

Lees ook: Tbs-patiënt Oostrum opgepakt voor zedenzaak tijdens verlof

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen