Overslaan en naar de inhoud gaan

Hogere kosten College Tour: 'deel gaat naar Twan Huys'

Geplaatst opvrijdag 13 december 2019 - 17:32

De kosten van het programma College Tour zijn mede gestegen doordat een deel ervan naar bedenker Twan Huys uit Sevenum gaat. Hij ontvangt zogenoemde 'formatfee'.

Dat laten BNNVARA en NTR weten na vragen van minister Arie Slob van Media over de kostenstijging van 42,7 procent.

Productiehuis
De minister had vragen over de fors hogere kosten nadat de productie van het programma is overgenomen door productiehuis Medialane, waar presentator Matthijs van Nieuwkerk van College Tour nauwe banden mee heeft. Ook heeft het programma een restyling ondergaan, melden BNNVARA en NTR.

Lees ook: Matthijs van Nieuwkerk volgt Twan Huys op bij College Tour

Makeover
Volgens de omroepen moest er een nieuw decor komen omdat het van NPO 2 naar NPO 1 verhuisde. Ook was een nieuw intro nodig met bijbehorende muziek. De omroepen willen niet toelichten om hoeveel geld het precies gaat.

Grootverdiener
Door een speciale constructie kan presentator Matthijs van Nieuwkerk meer verdienen dat het toegestane maximum voor de publieke omroep (maximaal 181.000 euro), iets waar Slob van af wil. Zulke overeenkomsten zijn 'niet de weg die je wil gaan', zei hij.

'Prettige werkrelatie'
De keuze om Medialane het programma te laten maken, hing samen met 'de korte voorbereidingstijd voor de nieuwe reeks en de prettige bestaande werkrelaties tussen Matthijs van Nieuwkerk, het bedrijf en NTR/BNNVARA'. De omroepen ontkennen dat Van Nieuwkerk extra geld heeft ontvangen voor formatontwikkeling van het programma.

Kritiek
NPO zelf liet vrijdag in een reactie weten dat aanbieders van programma's die succesvol zijn op de publieke omroep 'over het algemeen een andere onderhandelingspositie' hebben als het gaat om de kosten. De discussie over de beloning van Van Nieuwkerk is opgelaaid na het uiterst kritische rapport van de Rekenkamer. Een soortgelijke situatie doet zich voor met het reisprogramma 'Floortje naar het einde van de wereld', van Floortje Dessing.

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen