Overslaan en naar de inhoud gaan

Hogere kosten College Tour: 'deel gaat naar Twan Huys'

Geplaatst opvrijdag 13 december 2019 - 17:32

De kosten van het programma College Tour zijn mede gestegen doordat een deel ervan naar bedenker Twan Huys uit Sevenum gaat. Hij ontvangt zogenoemde 'formatfee'.

Dat laten BNNVARA en NTR weten na vragen van minister Arie Slob van Media over de kostenstijging van 42,7 procent.

Productiehuis
De minister had vragen over de fors hogere kosten nadat de productie van het programma is overgenomen door productiehuis Medialane, waar presentator Matthijs van Nieuwkerk van College Tour nauwe banden mee heeft. Ook heeft het programma een restyling ondergaan, melden BNNVARA en NTR.

Lees ook: Matthijs van Nieuwkerk volgt Twan Huys op bij College Tour

Makeover
Volgens de omroepen moest er een nieuw decor komen omdat het van NPO 2 naar NPO 1 verhuisde. Ook was een nieuw intro nodig met bijbehorende muziek. De omroepen willen niet toelichten om hoeveel geld het precies gaat.

Grootverdiener
Door een speciale constructie kan presentator Matthijs van Nieuwkerk meer verdienen dat het toegestane maximum voor de publieke omroep (maximaal 181.000 euro), iets waar Slob van af wil. Zulke overeenkomsten zijn 'niet de weg die je wil gaan', zei hij.

'Prettige werkrelatie'
De keuze om Medialane het programma te laten maken, hing samen met 'de korte voorbereidingstijd voor de nieuwe reeks en de prettige bestaande werkrelaties tussen Matthijs van Nieuwkerk, het bedrijf en NTR/BNNVARA'. De omroepen ontkennen dat Van Nieuwkerk extra geld heeft ontvangen voor formatontwikkeling van het programma.

Kritiek
NPO zelf liet vrijdag in een reactie weten dat aanbieders van programma's die succesvol zijn op de publieke omroep 'over het algemeen een andere onderhandelingspositie' hebben als het gaat om de kosten. De discussie over de beloning van Van Nieuwkerk is opgelaaid na het uiterst kritische rapport van de Rekenkamer. Een soortgelijke situatie doet zich voor met het reisprogramma 'Floortje naar het einde van de wereld', van Floortje Dessing.

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen