Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoger risico op hartfalen door zwangerschapsvergiftiging

Geplaatst opvrijdag 11 september 2020 - 10:50

Bij een kwart van de vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben gehad, zijn al voortekenen van hartfalen aanwezig. Ook lopen ze een groter risico op andere hart- en vaatziekten in de toekomst.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Nicki Breetveld aan het Maastricht UMC+.

Zwangerschapsvergiftiging
Er worden jaarlijks zo'n 170.000 baby's geboren in Nederland. Tijdens 3 tot 5 procent van de zwangerschappen ontstaat pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging). Dat betekent dat er jaarlijks duizenden vrouwen met deze aandoening kampen.

Pre-eclampsie wordt gekenmerkt door een hoge bloeddruk en verhoogd eiwit in de urine.

Gevolgen langere termijn
Uit het onderzoek blijkt nu dat er ook op langere termijn nog schadelijke gevolgen kunnen optreden. Zo had 23 procent van die vrouwen een structurele afwijking aan het hart, zoals een verdikte hartspier of schade aan de vaatwand. En het risico op hart- en vaatziekten bleek dubbel zo groot ten opzichte van vrouwen die een 'normale' zwangerschap hadden gehad.

Goede begeleiding nodig
Breetveld benadrukt daarom het belang van de begeleiding en controle van deze vrouwen. "De follow-up van deze vrouwen moet goed geregeld worden, door regelmatig de bloeddruk te controleren en waar nodig een echo van het hart te laten maken. Met het verbeteren van de algehele leefstijl en eventuele medicatie kun je erger leed namelijk nog voorkomen."

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten