Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoger onderwijs zorgt voor 16 procent van Maastrichtse banen

Geplaatst opzaterdag 29 mei 2021 - 13:56

Het hoger onderwijs in Maastricht zorgt voor 16,4 procent van de banen in de Limburgse hoofdstad.

Dat blijkt uit onderzoek van NEO Observatory, een instantie dat het onderzoek uitvoerde in opdracht van Kences, de vereniging van studentenhuisvesters. Voor het onderzoek selecteerde de instantie de dertien universiteitssteden in Nederland.

Universiteit
Uit het onderzoek blijkt dat er in Maastricht 12.100 mensen werken in het hoger onderwijs. Meer dan driekwart daarvan werkt bij de Universiteit van Maastricht. In totaliteit zorgt het hoger onderwijs voor 16,4 procent van de Maastrichtse banen. Daarmee doet Maastricht het beter dan het landelijk gemiddelde van tien procent. Wageningen staat bovenaan het lijstje met bijna 37 procent werkgelegenheid.

Economie
Daarnaast keek NEO Observatory naar de directe en indirecte werkgelegenheidseffecten van het hoger onderwijs. Naast de 12.100 directe banen zijn er nog 2300 banen indirect aan verbonden. Samen zorgt dat voor bijna twintig procent van de totale werkgelegenheid in Maastricht. De Limburgse hoofdstad zit daarmee ver boven het landelijk gemiddelde van 12,1 procent. Ook hier staat Wageningen bovenaan met 45,4 procent. Laagste in beide lijstjes staat Den Haag.

CBS
Voor het onderzoek heeft NEO Observatory, gebruik gemaakt van gegevens en onderzoeken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Ratheneau en het LISA vestigingenregister.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen