Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoger onderwijs maakt afspraken met Arriva over begintijden

Geplaatst opvrijdag 3 juli 2020 - 15:30

Instellingen voor hoger onderwijs in Zuid-Limburg hebben met vervoerder Arriva en de provincie afspraken gemaakt over verschillende begintijden van hun opleidingen. Daarbij is uitgangspunt dat er 30 minuten verschil zit tussen de aanvangstijden.

Doel daarvan is om te zorgen voor een betere spreiding van het aantal studenten binnen het openbaar vervoer. De afspraken gaan vanaf het nieuwe schooljaar in.

Acht uur
“De ene onderwijsinstelling begint om acht uur, de ander om half negen. Ook binnen de universiteit, HBO- of MBO-instelling wordt per studierichting gekeken naar spreiding van het begin van de colleges en lessen”, aldus gedeputeerde Carla Brugman. Volgens haar klinkt het nu nog heel eenvoudig omdat voorlopig nog maar een beperkt aantal studenten tegelijk aanwezig kan zijn in verband met de corona-maatregelen. “Maar als er straks weer opgeschaald wordt naar honderd procent dan hopen we juist voordeel te halen uit de afspraken die er nu liggen”, zo zegt Brugman.

Hyperspits
Voor de corona-uitbraak werd er al gesproken over het tegengaan van de ‘hyperspits’ in het openbaar vervoer, met veel teveel mensen tegelijkertijd in de trein en bus. “Toen corona kwam, was de nood helemaal aan de man. En hebben we onder regie van de provincie binnen twee tot drie maanden afspraken kunnen maken met de onderwijsinstellingen. Zodat niet iedere instelling zelf wat bedenkt en daarover contact opneemt met Arriva. Daarmee zijn we een trekker binnen Nederland”, zo verklaart de gedeputeerde. Waarbij er ook rekening mee is gehouden dat in bus en trein voorlopig alleen zitplaatsen gebruik mogen worden en dat niet mag worden gestaan.

Zuid-Limburg
De afspraken gelden voorlopig alleen voor Zuid-Limburg. Maar het is de bedoeling dat een soortgelijke afstemming ook zo snel mogelijk gaat plaatsvinden met de hogere onderwijsinstellingen in Noord- en Midden-Limburg. Vice-voorzitter Nick Bos van de Universiteit Maastricht verwacht binnen veertien dagen duidelijkheid te kunnen geven over de precieze aanvangstijden en roosters voor de studenten. “Het gaat om spreiding over de hele dag. We bekijken wanneer en óf studenten naar de campus kunnen komen. Want we kunnen maar dertig procent van onze capaciteit gebruiken. Vandaar dat het een groot goed dat er nu afspraken zijn gemaakt met Arriva. We zijn daar heel blij mee en gaan er graag mee verder”, zo zegt Bos.

Directeur Michiel Cusell van Arriva-Limburg spreekt van een unieke samenwerking. “Ze is super efficiënt en een blijvende verandering naar de toekomst toe. Want één van onze grote reizigersstromen komt uit het onderwijs”, zo Cusell.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen