Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoger onderwijs maakt afspraken met Arriva over begintijden

Geplaatst opvrijdag 3 juli 2020 - 15:30

Instellingen voor hoger onderwijs in Zuid-Limburg hebben met vervoerder Arriva en de provincie afspraken gemaakt over verschillende begintijden van hun opleidingen. Daarbij is uitgangspunt dat er 30 minuten verschil zit tussen de aanvangstijden.

Doel daarvan is om te zorgen voor een betere spreiding van het aantal studenten binnen het openbaar vervoer. De afspraken gaan vanaf het nieuwe schooljaar in.

Acht uur
“De ene onderwijsinstelling begint om acht uur, de ander om half negen. Ook binnen de universiteit, HBO- of MBO-instelling wordt per studierichting gekeken naar spreiding van het begin van de colleges en lessen”, aldus gedeputeerde Carla Brugman. Volgens haar klinkt het nu nog heel eenvoudig omdat voorlopig nog maar een beperkt aantal studenten tegelijk aanwezig kan zijn in verband met de corona-maatregelen. “Maar als er straks weer opgeschaald wordt naar honderd procent dan hopen we juist voordeel te halen uit de afspraken die er nu liggen”, zo zegt Brugman.

Hyperspits
Voor de corona-uitbraak werd er al gesproken over het tegengaan van de ‘hyperspits’ in het openbaar vervoer, met veel teveel mensen tegelijkertijd in de trein en bus. “Toen corona kwam, was de nood helemaal aan de man. En hebben we onder regie van de provincie binnen twee tot drie maanden afspraken kunnen maken met de onderwijsinstellingen. Zodat niet iedere instelling zelf wat bedenkt en daarover contact opneemt met Arriva. Daarmee zijn we een trekker binnen Nederland”, zo verklaart de gedeputeerde. Waarbij er ook rekening mee is gehouden dat in bus en trein voorlopig alleen zitplaatsen gebruik mogen worden en dat niet mag worden gestaan.

Zuid-Limburg
De afspraken gelden voorlopig alleen voor Zuid-Limburg. Maar het is de bedoeling dat een soortgelijke afstemming ook zo snel mogelijk gaat plaatsvinden met de hogere onderwijsinstellingen in Noord- en Midden-Limburg. Vice-voorzitter Nick Bos van de Universiteit Maastricht verwacht binnen veertien dagen duidelijkheid te kunnen geven over de precieze aanvangstijden en roosters voor de studenten. “Het gaat om spreiding over de hele dag. We bekijken wanneer en óf studenten naar de campus kunnen komen. Want we kunnen maar dertig procent van onze capaciteit gebruiken. Vandaar dat het een groot goed dat er nu afspraken zijn gemaakt met Arriva. We zijn daar heel blij mee en gaan er graag mee verder”, zo zegt Bos.

Directeur Michiel Cusell van Arriva-Limburg spreekt van een unieke samenwerking. “Ze is super efficiënt en een blijvende verandering naar de toekomst toe. Want één van onze grote reizigersstromen komt uit het onderwijs”, zo Cusell.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen