Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoger beroep: vijf jaar celstraf voor wildwestrit

Geplaatst opwoensdag 22 juli 2015 - 22:02

Stanley Z. (39) uit Heerlen is in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor een dollemansrit over de A73 tussen Belfeld en Reuver, waarbij hij meerdere politieauto’s ramde.

Ook maakte hij zich schuldig aan carjacking en had hij tijdens de rit zijn dochtertje los in de auto zitten.

Net vrijgelaten
Z. vluchtte 5 december 2013, op de dag dat hij was vrijgelaten uit de gevangenis, in Swalmen weg voor de politie. In de auto zat op dat moment zijn dochter van drie. Na een aanrijding in Reuver en het beroven van een vrouw in Belfeld van haar auto ontstond een wildwestrit op de A73, waarbij Z. meerdere politieauto’s ramde. In Swalmen kon hij tot stoppen worden gedwongen.

Lagere straf
De straf van het gerechtshof in Den Bosch valt drie jaar lager uit dan de uitspraak van de rechtbank in Roermond, die kwam tot acht jaar gevangenisstraf. Volgens het hof kan niet bewezen worden dat Z. zijn dochter tegen de wil van de moeder had meegenomen.

Poging tot doodslag
In één van de gevallen waarbij Z. in botsing kwam met een politiewagen staat volgens het hof niet vast dat Z. de opzet had om de agent in de auto te doden. In de andere gevallen van het rammen van de politieauto’s is volgens het hof wel sprake van poging tot doodslag.

Zwakbegaafd
Het verweer van de advocaat van Z. dat zijn cliënt zwakbegaafd is, vond bij het hof geen gehoor, omdat juist op advies van de advocaat Stanley Z. had geweigerd mee te werken aan psychologisch onderzoek. Bij de straf hield het hof, net zoals de rechtbank in eerste aanleg, rekening met het al uitgebreide strafblad van Z.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Inbrekers ontsnappen aan politie, honden en helikopter
Drie Limburgers opgepakt in groot drugsonderzoek
Kerkrover uit Swalmen opgepakt
Drugslab in Lomm moest grootste van Nederland worden
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen