Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoger beroep: vijf jaar celstraf voor wildwestrit

Geplaatst opwoensdag 22 juli 2015 - 22:02

Stanley Z. (39) uit Heerlen is in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor een dollemansrit over de A73 tussen Belfeld en Reuver, waarbij hij meerdere politieauto’s ramde.

Ook maakte hij zich schuldig aan carjacking en had hij tijdens de rit zijn dochtertje los in de auto zitten.

Net vrijgelaten
Z. vluchtte 5 december 2013, op de dag dat hij was vrijgelaten uit de gevangenis, in Swalmen weg voor de politie. In de auto zat op dat moment zijn dochter van drie. Na een aanrijding in Reuver en het beroven van een vrouw in Belfeld van haar auto ontstond een wildwestrit op de A73, waarbij Z. meerdere politieauto’s ramde. In Swalmen kon hij tot stoppen worden gedwongen.

Lagere straf
De straf van het gerechtshof in Den Bosch valt drie jaar lager uit dan de uitspraak van de rechtbank in Roermond, die kwam tot acht jaar gevangenisstraf. Volgens het hof kan niet bewezen worden dat Z. zijn dochter tegen de wil van de moeder had meegenomen.

Poging tot doodslag
In één van de gevallen waarbij Z. in botsing kwam met een politiewagen staat volgens het hof niet vast dat Z. de opzet had om de agent in de auto te doden. In de andere gevallen van het rammen van de politieauto’s is volgens het hof wel sprake van poging tot doodslag.

Zwakbegaafd
Het verweer van de advocaat van Z. dat zijn cliënt zwakbegaafd is, vond bij het hof geen gehoor, omdat juist op advies van de advocaat Stanley Z. had geweigerd mee te werken aan psychologisch onderzoek. Bij de straf hield het hof, net zoals de rechtbank in eerste aanleg, rekening met het al uitgebreide strafblad van Z.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Inbrekers ontsnappen aan politie, honden en helikopter
Mark M. politiemol
'Politiemol' bij rechtszaak via videolink vanuit Oekraïne
Mark M. politiemol
OM eist ook in hoger beroep 5 jaar tegen politiemol
Drie Limburgers opgepakt in groot drugsonderzoek
Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen