Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoge Raad kijkt naar straffen Valkenburgse zedenzaak

Geplaatst opdinsdag 9 januari 2018 - 14:11

Het gerechtshof in Den Bosch mocht in de Valkenburgse zedenzaak een taakstraf opleggen voor jeugdprostitutie, ook al is daar slechts één dag celstraf aan vastgekoppeld.

Dat heeft de advocaat-generaal dinsdag geadviseerd aan de Hoge Raad, die zich nu over de kwestie gaat buigen.

Minderjarige prostituee
In de Valkenburgse zedenzaak werden eind 2016 in totaal 23 klanten van een minderjarige prostituee veroordeeld tot een taakstraf met één dag gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie was in zes gevallen in cassatie gegaan, omdat de rechters niet de 'substantiële vrijheidsbenemende maatregel' oplegden die de aanklagers hadden geëist.

Lees ook: OM in cassatie tegen uitspraken Valkenburgse zedenzaak

Het Hof meende dat klanten niet bewust op zoek waren geweest naar een minderjarige.

Straf te laag
In beginsel mogen rechters geen taakstraffen opleggen voor een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf, zoals jeugdprostitutie. Van dat verbod kan alleen worden afgeweken als er tegelijk een onvoorwaardelijke celstraf aan vastzit. Het OM vond de celstraf van één dag echter te weinig en in strijd met de bedoeling van de wet.

De Hoge Raad is nu aan het woord om een definitief oordeel te vellen. Het is niet bekend wanneer de uitspraak komt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen