Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoge Raad kijkt naar straffen Valkenburgse zedenzaak

Geplaatst opdinsdag 9 januari 2018 - 14:11

Het gerechtshof in Den Bosch mocht in de Valkenburgse zedenzaak een taakstraf opleggen voor jeugdprostitutie, ook al is daar slechts één dag celstraf aan vastgekoppeld.

Dat heeft de advocaat-generaal dinsdag geadviseerd aan de Hoge Raad, die zich nu over de kwestie gaat buigen.

Minderjarige prostituee
In de Valkenburgse zedenzaak werden eind 2016 in totaal 23 klanten van een minderjarige prostituee veroordeeld tot een taakstraf met één dag gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie was in zes gevallen in cassatie gegaan, omdat de rechters niet de 'substantiële vrijheidsbenemende maatregel' oplegden die de aanklagers hadden geëist.

Lees ook: OM in cassatie tegen uitspraken Valkenburgse zedenzaak

Het Hof meende dat klanten niet bewust op zoek waren geweest naar een minderjarige.

Straf te laag
In beginsel mogen rechters geen taakstraffen opleggen voor een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf, zoals jeugdprostitutie. Van dat verbod kan alleen worden afgeweken als er tegelijk een onvoorwaardelijke celstraf aan vastzit. Het OM vond de celstraf van één dag echter te weinig en in strijd met de bedoeling van de wet.

De Hoge Raad is nu aan het woord om een definitief oordeel te vellen. Het is niet bekend wanneer de uitspraak komt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen