Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoge Raad: geen verbod chapters motorclub Bandidos

Geplaatst opvrijdag 24 april 2020 - 11:03

Lokale afdelingen van de beruchte motorclub Bandidos zijn niet verboden in Nederland.

Dat heeft de Hoge Raad vrijdag geoordeeld.

Hoger beroep
Het hof in Arnhem oordeelde in 2018 dat de Nederlandse tak verboden wordt, onder meer omdat de club geweld zou verheerlijken. Omdat het Openbaar Ministerie (OM) niet had gevraagd om een verbod van zelfstandige chapters, had het hof daar geen oordeel over gegeven. Het OM ging daarop in cassatie.

Lees ook: Deur geopend voor Bandidos: géén geheel verbod

Geen wereldwijde internationale vereniging
De Hoge Raad is het met het hof in Arnhem eens. Bovendien zou er geen sprake zijn van een 'wereldwijde internationale vereniging', en kan dus ook deze niet verboden worden. Het verbod op het overkoepelende 'Bandidos Holland' blijft van kracht.

Het Openbaar Ministerie laat in een eerste reactie aan het ANP weten 'teleurgesteld' te zijn met de uitspraak en zal het nader bestuderen. Ze zijn wel blij dat BMC Holland verboden blijft.

Limburg
De club liet zich sterk gelden in Limburg, waar in 2014 het allereerste Bandidos-chapter van het land werd opgericht door Harrie Ramakers. Dat eerste chapter werd opgezet in Sittard. Sindsdien haalde de club meermaals het nieuws vanwege, onder andere, schiet- en vechtpartijen. Na de entree in Sittard, werden er ook afdelingen geopend in steden als Nijmegen en Utrecht.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen