Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoge opkomst in Limburg bij meningokokken-prik

Geplaatst opvrijdag 15 februari 2019 - 8:44

Noord-Limburg heeft landelijk de op een na hoogste opkomst van 13- en 14-jarigen die een inenting tegen meningokokken hebben gehaald.

Dat blijkt uit cijfers die het Algemeen Dagblad heeft opgevraagd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Hoge opkomst
91 procent van de Noord-Limburgse tieners gaf gehoor aan de oproep om een prik te laten zetten. Alleen in Drenthe was de opkomst hoger (92 procent).

Bovengemiddeld
Ook in Zuid-Limburg haalden veel tieners een prik: 88 procent. Dat is nog altijd boven het landelijk gemiddelde van 86,5 procent. De opkomst is met 72 en 77 procent het laagst in respectievelijk Zeeland en Amsterdam.

Campagne
Het RIVM heeft een grote campagne opgezet om jongeren in te enten die zijn geboren in de periode 2001 tot en met 2005. Afgelopen jaar kregen de 13- en 14-jarigen al een oproep voor een prik.

Meningokok type W
De meningokokbacterie van het type W kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. Alleen al afgelopen jaar werden 103 mensen ziek van de bacterie, van wie er 22 overleden.

Bedrieglijk
De bacterie zit soms in de mond of keel van mensen zonder dat ze er ziek van worden, maar als die in het bloed of het zenuwstelsel terechtkomt, kan het snel gaan. De eerste verschijnselen lijken op een griepje, en daarom wordt vaak niet snel genoeg gereageerd. De ziekteverschijnselen kunnen snel verergeren, met soms fatale afloop.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen