Overslaan en naar de inhoud gaan

Hof: 'Ontslagen docent grensverleggend, niet overschrijdend'

Geplaatst opdonderdag 14 januari 2021 - 5:51

Een door Zuyd Hogeschool ontslagen docent aan de Toneelschool in Maastricht, krijgt alsnog een volledige ontslagvergoeding.

Dat heeft het gerechtshof in Arnhem beslist nadat de zaak eerst was behandeld door de rechtbank in Maastricht en het Hof in Den Bosch. "Dit is een zeer acceptabele uitspraak", zegt advocaat Ayhan Kara namens de docent.

Grenzen opzoekend
De manier waarop hij studenten heeft aangeraakt was volgens het Arnhemse gerechtshof niet grensoverschrijdend, maar grenzen opzoekend. En dat past binnen de opleiding, zo staat te lezen in de uitspraak. Omdat hij zich volgens deze lezing niet schuldig heeft gemaakt aan 'ernstig verwijtbaar handelen' heeft hij dus recht op een transitievergoeding.

Tik op de billen
Volgens het Hof heeft de docent bewegingsleer inderdaad een studente op haar billen hebben getikt en een tweede studente gemasseerd. Dat gebeurde nadat de docent al een waarschuwing had gekregen van de Hogeschool om zijn studenten niet meer aan te raken. Maar omdat diezelfde Hogeschool de man tijdens zijn lessen de studenten liet masseren, vindt het Hof dat de opleiding onlogisch te werk ging. Een woordvoerder van Zuyd Hogeschool bestrijdt dat: "De docent gaf bewegingsleer, massage hoort niet bij het curriculum."

Sensitief
"Het vergt uiterste sensitiviteit van de docent om te voorkomen dat dit fysieke contact omslaat naar door leerlingen ervaren grensoverschrijdend contact. De docent heeft daarmee geworsteld maar is er kennelijk niet in geslaagd steeds die precaire scheidslijn te bewaken. Dat leidt niet automatisch tot de kwalificatie dat hij ernstig verwijtbaar heeft gehandeld", zo schrijft het Hof.

MeToo
De man werd in 2017 op non-actief gezet door de Zuyd Hogeschool, die een extern onderzoek liet instellen naar het gedrag van de docent. Dat gebeurde in de MeToo-periode waarin dat veel al dan niet vermeende misbruikzaken onthuld werden.

Lees ook: Toneelschool mag docent ontslaan die over de schreef ging

Procedure
De rechtbank in Maastricht oordeelde eerder dat de docent wèl over de schreef ging, maar daartegen ging hij in hoger beroep. Het Hof in Den Bosch vernietigde die uitspraak. Nadat Zuyd Hogeschool cassatie heeft aangetekend, werd de zaak doorverwezen naar Arnhem waar de docent nu definitief in het gelijk is gesteld.

Zuyd Hogeschool betreurt de uitspraak, beraadt zich over een mogelijk vervolg.

Toneelacademie Maastricht
Foto: Jean-Pierre Geusens

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen