Overslaan en naar de inhoud gaan

Hof: 'Ontslagen docent grensverleggend, niet overschrijdend'

Geplaatst opdonderdag 14 januari 2021 - 5:51

Een door Zuyd Hogeschool ontslagen docent aan de Toneelschool in Maastricht, krijgt alsnog een volledige ontslagvergoeding.

Dat heeft het gerechtshof in Arnhem beslist nadat de zaak eerst was behandeld door de rechtbank in Maastricht en het Hof in Den Bosch. "Dit is een zeer acceptabele uitspraak", zegt advocaat Ayhan Kara namens de docent.

Grenzen opzoekend
De manier waarop hij studenten heeft aangeraakt was volgens het Arnhemse gerechtshof niet grensoverschrijdend, maar grenzen opzoekend. En dat past binnen de opleiding, zo staat te lezen in de uitspraak. Omdat hij zich volgens deze lezing niet schuldig heeft gemaakt aan 'ernstig verwijtbaar handelen' heeft hij dus recht op een transitievergoeding.

Tik op de billen
Volgens het Hof heeft de docent bewegingsleer inderdaad een studente op haar billen hebben getikt en een tweede studente gemasseerd. Dat gebeurde nadat de docent al een waarschuwing had gekregen van de Hogeschool om zijn studenten niet meer aan te raken. Maar omdat diezelfde Hogeschool de man tijdens zijn lessen de studenten liet masseren, vindt het Hof dat de opleiding onlogisch te werk ging. Een woordvoerder van Zuyd Hogeschool bestrijdt dat: "De docent gaf bewegingsleer, massage hoort niet bij het curriculum."

Sensitief
"Het vergt uiterste sensitiviteit van de docent om te voorkomen dat dit fysieke contact omslaat naar door leerlingen ervaren grensoverschrijdend contact. De docent heeft daarmee geworsteld maar is er kennelijk niet in geslaagd steeds die precaire scheidslijn te bewaken. Dat leidt niet automatisch tot de kwalificatie dat hij ernstig verwijtbaar heeft gehandeld", zo schrijft het Hof.

MeToo
De man werd in 2017 op non-actief gezet door de Zuyd Hogeschool, die een extern onderzoek liet instellen naar het gedrag van de docent. Dat gebeurde in de MeToo-periode waarin dat veel al dan niet vermeende misbruikzaken onthuld werden.

Lees ook: Toneelschool mag docent ontslaan die over de schreef ging

Procedure
De rechtbank in Maastricht oordeelde eerder dat de docent wèl over de schreef ging, maar daartegen ging hij in hoger beroep. Het Hof in Den Bosch vernietigde die uitspraak. Nadat Zuyd Hogeschool cassatie heeft aangetekend, werd de zaak doorverwezen naar Arnhem waar de docent nu definitief in het gelijk is gesteld.

Zuyd Hogeschool betreurt de uitspraak, beraadt zich over een mogelijk vervolg.

Toneelacademie Maastricht
Foto: Jean-Pierre Geusens

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen