Overslaan en naar de inhoud gaan

Hof: 'Ontslagen docent grensverleggend, niet overschrijdend'

Geplaatst opdonderdag 14 januari 2021 - 5:51

Een door Zuyd Hogeschool ontslagen docent aan de Toneelschool in Maastricht, krijgt alsnog een volledige ontslagvergoeding.

Dat heeft het gerechtshof in Arnhem beslist nadat de zaak eerst was behandeld door de rechtbank in Maastricht en het Hof in Den Bosch. "Dit is een zeer acceptabele uitspraak", zegt advocaat Ayhan Kara namens de docent.

Grenzen opzoekend
De manier waarop hij studenten heeft aangeraakt was volgens het Arnhemse gerechtshof niet grensoverschrijdend, maar grenzen opzoekend. En dat past binnen de opleiding, zo staat te lezen in de uitspraak. Omdat hij zich volgens deze lezing niet schuldig heeft gemaakt aan 'ernstig verwijtbaar handelen' heeft hij dus recht op een transitievergoeding.

Tik op de billen
Volgens het Hof heeft de docent bewegingsleer inderdaad een studente op haar billen hebben getikt en een tweede studente gemasseerd. Dat gebeurde nadat de docent al een waarschuwing had gekregen van de Hogeschool om zijn studenten niet meer aan te raken. Maar omdat diezelfde Hogeschool de man tijdens zijn lessen de studenten liet masseren, vindt het Hof dat de opleiding onlogisch te werk ging. Een woordvoerder van Zuyd Hogeschool bestrijdt dat: "De docent gaf bewegingsleer, massage hoort niet bij het curriculum."

Sensitief
"Het vergt uiterste sensitiviteit van de docent om te voorkomen dat dit fysieke contact omslaat naar door leerlingen ervaren grensoverschrijdend contact. De docent heeft daarmee geworsteld maar is er kennelijk niet in geslaagd steeds die precaire scheidslijn te bewaken. Dat leidt niet automatisch tot de kwalificatie dat hij ernstig verwijtbaar heeft gehandeld", zo schrijft het Hof.

MeToo
De man werd in 2017 op non-actief gezet door de Zuyd Hogeschool, die een extern onderzoek liet instellen naar het gedrag van de docent. Dat gebeurde in de MeToo-periode waarin dat veel al dan niet vermeende misbruikzaken onthuld werden.

Lees ook: Toneelschool mag docent ontslaan die over de schreef ging

Procedure
De rechtbank in Maastricht oordeelde eerder dat de docent wèl over de schreef ging, maar daartegen ging hij in hoger beroep. Het Hof in Den Bosch vernietigde die uitspraak. Nadat Zuyd Hogeschool cassatie heeft aangetekend, werd de zaak doorverwezen naar Arnhem waar de docent nu definitief in het gelijk is gesteld.

Zuyd Hogeschool betreurt de uitspraak, beraadt zich over een mogelijk vervolg.

Toneelacademie Maastricht
Foto: Jean-Pierre Geusens

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen