Overslaan en naar de inhoud gaan

Hof: Lagere straf voor dodelijke schietpartij Hoensbroek

Geplaatst opvrijdag 5 maart 2021 - 17:13

Een man uit Hoensbroek is in hoger beroep veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf voor een schietpartij met dodelijke afloop op 2 augustus 2018.

Dat is minder dan de straf die hij van de rechtbank in Maastricht kreeg. Eind mei 2019 werd de destijds 46-jarige Hoensbroekenaar veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar.

Lees ook: Fatale schietpartij Hoensbroek: twaalf jaar cel voor schutter

Licht verstandelijk gehandicapt
De strafvermindering heeft te maken met het feit dat de man door het hof verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard. Uit het advies van de reclassering kwam naar voren dat de veertiger zwakbegaafd en ongeschoold is. Daarnaast is de schutter licht verstandelijk gehandicapt, maar het gerechtshof oordeelde dat de nu opgelegde vrijheidsstraf wel passend en geboden is. De man heeft zich volgens het hof schuldig gemaakt aan doodslag.

Criminele drugscircuit
Op een hete augustusavond in 2018 ging het mis op de Akerstraat Noord in Hoensbroek. Voor zijn woning schoot hij een 49-jarige plaatsgenoot neer. Het slachtoffer overleed later aan zijn verwondingen. "De verdachte heeft op de bewuste avond met een vuurwapen een kogel afgevuurd in de buik van het slachtoffer met een fatale afloop tot gevolg. Voor dit handelen bestond geen enkele rechtvaardiging", aldus het hof. De Hoensbroekenaar en het slachtoffer kenden elkaar uit het criminele drugsmilieu en van een ripdeal.

Vooral dat de man schoten heeft gelost op de openbare weg en zo het risico nam dat omstanders geraakt konden worden, werd hem zwaar aangerekend.

Lees ook: Slachtoffer schietpartij Hoensbroek overleden

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen