Overslaan en naar de inhoud gaan

Hof: 18 jaar cel en tbs voor moorden Maastricht

Geplaatst opvrijdag 8 januari 2021 - 13:46

Het gerechtshof in Den Bosch heeft vrijdag de 40-jarige Syriër Osama I., die in december 2017 twee inwoners van Maastricht doodstak en twee anderen zwaar verwondde, veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep 24 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist.

Psychose
De rechtbank had de man tot 24 jaar met tbs veroordeeld, maar volgens het hof hield de rechtbank te weinig rekening met de psychose waarin I. verkeerde.

Lees ook: OM eist in hoger beroep 24 jaar cel voor moorden Maastricht

Doodgestoken
I. sneed op 14 december 2017 eerst zijn Egyptische vriend Abbas de keel door en stak hem meerdere malen. Zo'n tien minuten later belde hij een eind verderop aan en stak hij de Syrische Nabila dood toen zij de deur opendeed. Dochter Enas, die haar moeder te hulp snelde, stak hij in het gezicht. De dochter overleefde omdat een overbuurman ingreep en I. met een moersleutel op zijn hoofd sloeg. Ook de buurman werd gestoken. I. ging er vervolgens vandoor, om niet veel later gearresteerd te worden.

Commotie
De uitspraak van het hof leidde tot tumult in de zaal door woedende reacties van nabestaanden van de vermoorde vrouw. Dochter Enas vond de uitspraak "oneerlijk", beet ze de rechters toe. "Hij krijgt maar 18 jaar, ik heb levenslang, hij maakte de levens van de hele familie kapot!" Haar broer zei tegen de rechters dat ze "dom" waren.

Lees ook: Slachtoffer keek Osama I. in de ogen: 'De duivel'

Cassatie
Advocaat Vasken Sarkis, die de belangen van de meeste slachtoffers vertegenwoordigt, toonde zich teleurgesteld en hoopt dat het OM de zaak in cassatie zal voorleggen aan de Hoge Raad. De verdachte zelf was, net als zijn raadsman, niet aanwezig bij de uitspraak.

Drugsgebruik
Het hof hield in zijn oordeel rekening met de grote stress en trauma's van de verdachte, die vlak voor de moorden tot een ernstige psychose leidden. Net als de rechtbank zag ook het hof dat I. deze psychoses deels zelfs veroorzaakt of verergerd had door zijn drugsgebruik. Toch liet het hof dit drugsgebruik niet zo zwaar wegen als de rechtbank.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen