Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoeveel Limburgers maakten de bevrijding mee?

Geplaatst opwoensdag 5 mei 2021 - 10:02

Het is woensdag precies 76 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetting. Er leven naar schatting nog ruim 105.000 Limburgers die de bevrijding hebben meegemaakt.

Dat is zo'n 9,4 procent van de Limburgers, zo blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Alleen in Zeeland is dat percentage met 9,6 hoger.

Valkenburg en Roermond
Relatief gezien wonen in Valkenburg de meeste mensen die de bevrijding hebben meegemaakt. Het gaat om 12,3 procent van de inwoners. Landelijk gaat Laren aan kop met 15,4 procent. Daarentegen leefde 8 procent van de inwoners in Roermond al op 5 mei 1945.

Bekijk hier hoeveel inwoners van jouw gemeente de bevrijding hebben meegemaakt:

Slinkende groep
Naar schatting maakten 1,3 miljoen Nederlanders die nu nog leven de bevrijding mee. Ongeveer 38.000 mensen in die groep was toen al volwassen. Het aantal mensen dat op 5 mei 1945 al leefde, daalt. Vijf jaar geleden bestond de groep nog uit ruim 1,8 miljoen Nederlanders.

De bevrijding
De bevrijding van Nederland gebeurde geleidelijk. Zo arriveerden de geallieerden al in september 1944 in Limburg. In mei 1945 gaven de Duitsers zich officieel over en werd de vrede getekend. Texel en Schiermonnikoog bleven toen nog een tijdje bezet, maar werden in juni alsnog ook bevrijd.

Cijfers
Het daadwerkelijke aantal personen dat al geboren was op het moment van de bevrijding kan iets afwijken, omdat het CBS nog geen cijfers van 2021 heeft. De meest recente cijfers komen uit 2020.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen