Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoeveel Limburgers maakten de bevrijding mee?

Geplaatst opwoensdag 5 mei 2021 - 10:02

Het is woensdag precies 76 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetting. Er leven naar schatting nog ruim 105.000 Limburgers die de bevrijding hebben meegemaakt.

Dat is zo'n 9,4 procent van de Limburgers, zo blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Alleen in Zeeland is dat percentage met 9,6 hoger.

Valkenburg en Roermond
Relatief gezien wonen in Valkenburg de meeste mensen die de bevrijding hebben meegemaakt. Het gaat om 12,3 procent van de inwoners. Landelijk gaat Laren aan kop met 15,4 procent. Daarentegen leefde 8 procent van de inwoners in Roermond al op 5 mei 1945.

Bekijk hier hoeveel inwoners van jouw gemeente de bevrijding hebben meegemaakt:

Slinkende groep
Naar schatting maakten 1,3 miljoen Nederlanders die nu nog leven de bevrijding mee. Ongeveer 38.000 mensen in die groep was toen al volwassen. Het aantal mensen dat op 5 mei 1945 al leefde, daalt. Vijf jaar geleden bestond de groep nog uit ruim 1,8 miljoen Nederlanders.

De bevrijding
De bevrijding van Nederland gebeurde geleidelijk. Zo arriveerden de geallieerden al in september 1944 in Limburg. In mei 1945 gaven de Duitsers zich officieel over en werd de vrede getekend. Texel en Schiermonnikoog bleven toen nog een tijdje bezet, maar werden in juni alsnog ook bevrijd.

Cijfers
Het daadwerkelijke aantal personen dat al geboren was op het moment van de bevrijding kan iets afwijken, omdat het CBS nog geen cijfers van 2021 heeft. De meest recente cijfers komen uit 2020.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen