Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoesten en snotteren: dit kun je tegen de griep doen

Geplaatst opdinsdag 8 oktober 2019 - 19:12

De herfst heeft nu echt zijn intrede gedaan. Voor veel mensen betekent het ook dat ze zakdoeken in de aanslag moeten houden.

In Limburg melden volgens Griepalert.nl steeds meer mensen zich met griepverschijnselen, vooral in het midden van de provincie.

Twee tot vijf keer
Een uitnodiging om de griepprik te gaan halen wordt de komende weken gestuurd naar zo'n zes miljoen Nederlanders. Maar ingeënt of niet, toch kan een fikse verkoudheid ook bij jou toeslaan. Volwassenen worden twee tot vijf keer per jaar verkouden. Bij kinderen komt het vaker voor. Het gaat waarschijnlijk elke keer om een ander type virus.

Lees ook: Video: Minister ingeënt in Zuyderland Ziekenhuis

Verkleinen
Toch kun je ook maatregelen treffen om de kans te verkleinen dat je moet hoesten en snotteren. En als het je dan toch overkomt, dan is het wel zo fijn om te weten of het een verkoudheid is of griep en wat je ertegen kan doen.

Infectioloog Astrid Oude Lashof van het UMC+ beantwoordt vijf vragen over een verkoudheid.

1. Wat is het verschil tussen een verkoudheid en de griep?
"
Een verkoudheid is een infectie, die veroorzaakt wordt door een virus. Daardoor raken de slijmvliezen, met name in de mond, neus en de keel, geïrriteerd. Griep wordt veroorzaakt door het influenza-virus", zo legt Oude Lashof uit. "Dat geeft totaal andere klachten, maar de verkoudheidsklachten kunnen daar onderdeel van zijn. De meest bekende symptomen zijn koorts van boven de 38,5 graden, spierpijn, hoofdpijn, keelpijn, vaak hoesten, je bent dan bijna niet in staat om te werken. "

2. Hoe voorkom je dat je ziek wordt?
De infectioloog vertelt dat een verkoudheid en de griep worden overgedragen via handcontact en niezen. "Het is vooral belangrijk om je handen goed te wassen na contact en een beetje afstand te houden van mensen die ziek zijn. Om er zelf voor te zorgen dat je anderen niet besmet is het goed een hand voor je mond te houden als je niest en deze daarna goed te wassen met water en zeep en met een droge doek af te drogen."

3. Hoe word je snel beter?
"
Wat je het beste kunt doen, is uitzieken. Mensen zijn ongeveer vijf dagen behoorlijk ziek. Dat betekent goed voor jezelf zorgen, eventueel een paracetamol tegen de koorts nemen, blijven eten en drinken", aldus de arts. Volgens haar hoef je in principe niet naar de huisarts. "Als je je echt heel ziek voelt en de klachten blijven aanhouden, waarschuw dan wel de huisarts. Die kan heel goed de afweging maken of iemand wel of niet moet komen."

4. Wordt de griep steeds heftiger?
"
Het kan zijn dat er opeens nieuwe variant van de griep binnenkomt. Mensen kunnen daar zieker van worden omdat ze daar niet tegen bestand zijn. In de griepprik zitten de meest voorkomende griepvirussen die op dit moment op de wereld aanwezig zijn", zegt Oude Lashof.

5. Iedereen een griepprik?
Mensen die kwetsbaar zijn en die van de griep ernstige complicaties kunnen krijgen, zijn het meest gebaat bij de prik volgens de infectioloog. "Dat zijn bijvoorbeeld mensen met longproblemen, hart- en vaatziekten, suikerziekte of ouderen. Als ze dan de griep krijgen, dan worden ze niet ernstig ziek. Jonge en gezonde mensen kunnen in principe de griep goed aan en kunnen daar ook goed van herstellen. Ze hebben de prik dan ook niet nodig. De regering heeft besloten de kwetsbaren en in te enten. Dat heeft te maken met de kosten. Ook zorgmedewerkers krijgen het vaccin, omdat zij het kunnen overdragen op patiënten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen