Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoes: ‘Meld overlast geknal rotjes in Maastricht’

Geplaatst opwoensdag 17 december 2014 - 8:20

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht roept mensen op overlast van vuurwerk actief te melden.

Zo wil Hoes inventariseren waar de problemen zijn in Maastricht met betrekking tot vuurwerkoverlast.

Motie
Dat zei de burgemeester als reactie op een motie om iets te doen aan die overlast Seniorenpartij-raadslid Jan Erckens diende gisteren een motie in om in bepaalde gebieden een vuurwerkverbod in te stellen. Dat voorstel kreeg steun van GroenLinks, D66, SP, CDA, SBM, MV en LPM. Burgemeester Hoes zei dat het stadsbestuur mee kan gaan met de geest van de motie. Toch is het volgens hem lastig om nu al vuurwerkverboden in te stellen in Maastricht.

'Mensen melden nauwelijks'
Hoes: "We weten namelijk niet waar de problemen zijn in Maastricht. Mensen melden nauwelijks. Daarom wil ik mensen oproepen overlast zo snel mogelijk aan te geven. Met die inventarisatie kunnen wij dan verder. Vanaf volgend jaar wil de burgemeester dan in overlastgebieden vuurwerk gaan verbieden.

Hoes zei verder met de zorgcentra in gesprek te gaan om te kijken hoe groot de overlast daar is.

Ouderen
Erckens wees er op dat knalvuurwerk voor veel angst zorgt, onder meer bij ouderen. Verder probeert Hoes nog een campagne op te starten om de afstekers van vuurwerk te wijzen op hun verantwoordelijkheden. "Het wordt kort dag, maar misschien kunnen we nog iets met advertenties en flyers bij winkels om mensen te wijzen op gevaren en overlast." Probleem is vooral de handhaving, zo gaf Hoes aan. "Burgemeesters van steden roepen nu al stoer dat ze een verbod instellen, maar de politie zegt vervolgens dat het niet te handhaven is. Dat lijkt me ook een verkeerd signaal."

Handhavers
In Maastricht zijn rond de komende jaarwisseling tien politieagenten en acht handhavers actief om te letten op de gewijzigde tijden waarbinnen vuurwerk afsteken is toegestaan.

Waar dat voorheen al vanaf 10:00 uur mocht, mag dit jaar pas vanaf 18:00 uur vuurwerk worden afgestoken. Hoes gaf aan dat hij met een aantal andere burgemeesters de minister tracht te bewegen tot een verbod op zwaar vuurwerk.

Lees ook:
- Maastricht wil verbod op vuurwerk

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Vuurwerkcontroleurs Maastricht in burger
Maastricht wil verbod op vuurwerk
Eijsden-Margraten stelt vuurwerkvrije zones in
‘Vuurwerkvrije zone in Maastricht niet nodig’
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen