Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Hoes: 'Aanpak radicalen moeizaam proces'

Geplaatst opdinsdag 18 november 2014 - 21:35

Het is nog niet duidelijk of de 19-jarige Maastrichtse Aïcha terugkomt naar Maastricht. Het meisje werd door haar moeder opgespoord in Syrië.

Moeder en dochter verblijven in Turkije en worden later deze week terug in Nederland verwacht. Volgens burgemeester Onno Hoes van Maastricht is het nog niet duidelijk of Aïcha als slachtoffer of als verdachte moet worden gezien. Dat zei Hoes in het L1-programma AvondGasten.

Opvang
Aïcha wordt in eerste instantie opgevangen door de Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding (NCTB) en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarna wordt bekeken of er een strafzaak tegen haar volgt. In dat geval keert zij voorlopig niet terug naar Maastricht.

Robin Hood
Het meisje vertrok begin dit jaar uit Maastricht om met een Jihadstrijder te trouwen, die zij volgens haar moeder als een soort Robin Hood zag.

Maandag werd bekend dat de 19-jarige Jihad-strijder Sultan Bezel uit Maastricht een zelfmoordaanslag gepleegd zou hebben in Bagdad, waarbij meerdere doden en gewonden vielen. En er zou nog een 19-jarige jongen uit Maastricht in Syrië vechten.

Moeizaam proces
Volgens Hoes is de strijd tegen radicalisering van jongeren een moeizaam en kostbaar proces, wereldwijd. De gemeente werkt samen met de NCTB en politie. "Het is moeilijk om grip te krijgen op het probleem van radicalisering. Bovendien weten we dat de kans bestaat dat mensen die terugkomen van jihad, daar zijn opgeleid om hier de strijd voort te zetten", aldus Hoes.

'Onderschat probleem'
Journalist Johan van de Beek doet voor Dagblad de Limburger onderzoek naar geradicaliseerde jongeren. Hij denkt dat het probleem wordt onderschat. "Jongeren zoeken vaak naar zekerheden in tijden dat ze zich heel onzeker voelen, door wat voor omstandigheden dan ook. Dan kun je zo'n Islamitische Staat als ideaal zien," is zijn verklaring van de aantrekkingskracht van IS. Van de Beek pleit voor een 'schakelpunt' tussen politie en bijvoorbeeld ouders, dat de drempel verlaagt om signalen van radicalisering te melden.

Advertentie
Deel dit bericht via
Uit eigen keuken
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Gerelateerde berichten

Burgemeester Hoes wil Aïcha niet in Maastricht hebben
Jihadbruid Aïcha dag en nacht bewaakt op geheime locatie
Video zelfmoordterrorist Sultan uit Maastricht opgedoken
'Zwijgen over jihadi is gevaarlijk'
Uit eigen keuken
1Limburg De A2 tunnel
Uitgelicht
Stuur ons je foto’s van het A2-project

Het stadsbeeld rond de A2 in Maastricht is door de aanleg van de A2-tunnel ingrijpend veranderd. We zijn op zoek naar foto's van de A2 en het omliggende gebied in Maastricht vóór, tijdens en na het project.

Upload je foto's
1Limburg Verkiezingen 2018
Uitgelicht
Volg de gemeenteraadsverkiezingen op 1Limburg en L1

Op 21 maart gaan 30 van de 33 Limburgse gemeenten naar de stembus. In deze rubriek vind je het laatste verkiezingsnieuws uit de provincie.

Verkiezingsrubriek
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen