Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoera: iconisch frietei viert zestigste verjaardag

Geplaatst opdinsdag 6 augustus 2019 - 22:44

Voor snackliefhebbers in Venlo en de rest van de provincie is 6 augustus een heuglijke dag: het frietei bestaat immers op de kop af zestig jaar.

De gefrituurde delicatesse zag op 6 augustus 1959 het levenslicht bij Automatiek Piccadilly in Venlo.

Beroemd en berucht
De iconische snack zou in de decennia die volgden een even beroemde als beruchte reputatie opbouwen. Zo bleek in 2018 dat het frietei ook 'gewoon' op de menukaart staat in Nieuw-Zeeland. Daar werd bovendien zelfs de variant 'kiwi frietei' geïntroduceerd.

Lees ook: Venloos frietei duikt op in kaasfabriek Nieuw-Zeeland

Eeuwigdurende vete
In 2017 leden het frietei en al zijn liefhebbers desalniettemin een gevoelige nederlaag. De eeuwigdurende vete over de oorsprong van de gepaneerde bal gevuld met ragout en een half ei leek niet in het voordeel van Venlo, maar van Groningen beslecht te worden. De Groningse eierbal kreeg immers een plek op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed, iets waar het Venloos frietei van verstoken bleef.

Lees ook: Venloos friet-ei verliest het van Groningse eierbal

Mie
De geestlijk moeder van het frietei, Mie Schreurs, overleed in januari. De snack bleef daarna gewoon in het assortiment van de zaak die sinds de dood van Mie door zoon Hans gerund wordt.

Lees ook: Erfenis Mie: Venlo toast met 150 frieteieren

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen