Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoera: iconisch frietei viert zestigste verjaardag

Geplaatst opdinsdag 6 augustus 2019 - 22:44

Voor snackliefhebbers in Venlo en de rest van de provincie is 6 augustus een heuglijke dag: het frietei bestaat immers op de kop af zestig jaar.

De gefrituurde delicatesse zag op 6 augustus 1959 het levenslicht bij Automatiek Piccadilly in Venlo.

Beroemd en berucht
De iconische snack zou in de decennia die volgden een even beroemde als beruchte reputatie opbouwen. Zo bleek in 2018 dat het frietei ook 'gewoon' op de menukaart staat in Nieuw-Zeeland. Daar werd bovendien zelfs de variant 'kiwi frietei' geïntroduceerd.

Lees ook: Venloos frietei duikt op in kaasfabriek Nieuw-Zeeland

Eeuwigdurende vete
In 2017 leden het frietei en al zijn liefhebbers desalniettemin een gevoelige nederlaag. De eeuwigdurende vete over de oorsprong van de gepaneerde bal gevuld met ragout en een half ei leek niet in het voordeel van Venlo, maar van Groningen beslecht te worden. De Groningse eierbal kreeg immers een plek op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed, iets waar het Venloos frietei van verstoken bleef.

Lees ook: Venloos friet-ei verliest het van Groningse eierbal

Mie
De geestlijk moeder van het frietei, Mie Schreurs, overleed in januari. De snack bleef daarna gewoon in het assortiment van de zaak die sinds de dood van Mie door zoon Hans gerund wordt.

Lees ook: Erfenis Mie: Venlo toast met 150 frieteieren

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen