Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoera: iconisch frietei viert zestigste verjaardag

Geplaatst opdinsdag 6 augustus 2019 - 22:44

Voor snackliefhebbers in Venlo en de rest van de provincie is 6 augustus een heuglijke dag: het frietei bestaat immers op de kop af zestig jaar.

De gefrituurde delicatesse zag op 6 augustus 1959 het levenslicht bij Automatiek Piccadilly in Venlo.

Beroemd en berucht
De iconische snack zou in de decennia die volgden een even beroemde als beruchte reputatie opbouwen. Zo bleek in 2018 dat het frietei ook 'gewoon' op de menukaart staat in Nieuw-Zeeland. Daar werd bovendien zelfs de variant 'kiwi frietei' geïntroduceerd.

Lees ook: Venloos frietei duikt op in kaasfabriek Nieuw-Zeeland

Eeuwigdurende vete
In 2017 leden het frietei en al zijn liefhebbers desalniettemin een gevoelige nederlaag. De eeuwigdurende vete over de oorsprong van de gepaneerde bal gevuld met ragout en een half ei leek niet in het voordeel van Venlo, maar van Groningen beslecht te worden. De Groningse eierbal kreeg immers een plek op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed, iets waar het Venloos frietei van verstoken bleef.

Lees ook: Venloos friet-ei verliest het van Groningse eierbal

Mie
De geestlijk moeder van het frietei, Mie Schreurs, overleed in januari. De snack bleef daarna gewoon in het assortiment van de zaak die sinds de dood van Mie door zoon Hans gerund wordt.

Lees ook: Erfenis Mie: Venlo toast met 150 frieteieren

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen