Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoebe: 'Het gaat goed met bron- en contactonderzoek'

Geplaatst opzaterdag 3 oktober 2020 - 22:24

De GGD Zuid-Limburg heeft geen problemen met bron-en contactonderzoek. Dat zegt Christian Hoebe, hoofd infectieziektenbestrijding van de GGD.

Hoebe deed zijn uitspraken in het programma Argos op Radio 1.

Tachtig mensen
"Ik denk dat het heel goed gaat", zegt Hoebe. "Net als in de eerste golf hebben we alles snel op orde. In mei zijn we begonnen met het opschalen van bron- en contactonderzoek. Dat was een opdracht van de Minister. We hadden toen tachtig mensen klaar staan. We zijn voortdurend bezig geweest met opschalen. We hebben een team dat mensen recruitert, we hebben advertenties gezet en een opleidingsprogramma gemaakt. En dat wordt nu landelijk gebruikt."

Voordelen
Volgens Hoebe zijn er een aantal dingen die de GGD Zuid-Limburg als voordeel heeft: "We zitten in een Euregio, dus we overleggen met België en Duitsland. We zitten landelijk in een goed netwerk. Ik zit zelf in het OMT, dus dicht bij het vuur. We hebben het bestuurlijk goed geregeld, er is niet bezuinigd door de gemeenten en in het najaar van 2019 hebben we een oefening gehad met exact hetzelfde scenario. Dus iedereen was voorbereid."

Medewerking
Limburgers werken ook beter mee aan bron- en contactonderzoek zegt projectleider Petra Lamberts: "We zien dat mensen in Zuid-Limburg over het algemeen goed meewerken, goed contacten doorgeven en voldoende informatie verstrekken. Wij hebben ook andere regio's geholpen en daar merk je wel verschil. In Zuid-Limburg konden we iedereen bereiken en de juiste informatie verstrekken. We hebben een dag ook bron- en contactonderzoek voor Rotterdam gedaan en toen hadden we dat goede gevoel aan het eind van de dag niet."

Hollandse zuinigheid
Volgens Hoebe is het belangrijk om nu voldoende mensen aan te nemen. "Ik denk dat er een algemene modus is binnen de GGD'en dat ze soms bezig zijn met hoe we zo efficiënt mogelijk kunnen werken. Ik denk dat er een stukje Hollandse zuinigheid in zit. Mijn advies zou zijn om een een belangrijke groep structureel minstens een jaar aan te nemen. Zodat er een groep ontstaat waar kennis en kunde samenkomt. Daarnaast is het belangrijk om te blijven opschalen waardoor je een bepaalde basis hebt die vooral goed en bekwaam is, zodat zij ook nieuwe mensen kan opleiden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen