Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe we stiekem mee konden kijken met uw bewakingscamera

Geplaatst opzondag 2 februari 2020 - 8:00

Ze worden opgehangen ter beveiliging, maar een aantal bewakingscamera's laat iedereen zomaar meekijken met wat we doen. En dat zonder dat de eigenaren het weten.

Dat blijkt uit onderzoek van L1 in samenwerking met NPO-programma Pointer.

Russische sites
Veel beveiligingscamera's zijn slecht beveiligd, waardoor ze makkelijk online te bekijken zijn. Op internet is een aantal, voornamelijk Russische, sites te vinden waar wereldwijd duizenden van deze beveiligingscamera's te vinden zijn. Medewerkers en klanten van een schoenenzaak in Rusland hadden bijvoorbeeld niet door dat we vanuit Maastricht meekeken in de zaak.

Hond uitlaten
In Limburg alleen konden we een stuk of tien camera's aan een locatie koppelen en zo mensen in de gaten houden zonder dat ze het zelf wisten. Zo zagen we wanneer bewoners de hond uitlieten of met de auto vertrokken, konden we meekijken hoe iemand aan een auto sleutelde op straat en of de stratenmakers niet te veel pauze namen. Ook zagen we een bewoonster haar auto verplaatsen.

Openbaar
De locatie van een camera is vaak makkelijk te achterhalen. Na even zoeken op Google Maps en Streetview kwamen we in het bovenstaande voorbeeld uit bij een woning in Roermond. Daar hadden de bewoners een Mobotix-camera opgehangen, die zonder dat ze het wisten openbaar op het internet uitzond. We zagen zo wanneer de bewoners van huis gingen. Gouden informatie voor bijvoorbeeld inbrekers, die op die manier het ideale moment voor een inbraak zouden kunnen plannen. De bewoners wilden niet reageren op ons onderzoek, maar nadat we ze op de hoogte hadden gesteld dat er meegekeken kon worden, hebben ze de camera offline gehaald.

Bouwplaats
Ook konden we meekijken op een bouwplaats in Maastricht. Na even kort zoeken op Google Maps zagen we de camera zelfs hangen aan de gevel van een woning aan de Sint Josephstraat. Ook andere camera's in Kerkrade, Maastricht, Sittard en Roermond zijn te zien zonder dat de eigenaren dat weten.

Bewakingscamera Maastricht
En daar hangt de camera...
Foto: Google Streetview

Hacken
De beelden alleen zijn al inbreuk genoeg op de privacy van mensen, maar vaak blijft het daar niet bij. Via de stream kunnen we proberen in te loggen in het bedieningspaneel van de camera. Veel camera's hebben standaardwachtwoorden en inlognamen, die met een simpele zoekopdracht gewoon op internet te vinden zijn. Als mensen die niet zouden aanpassen, is het voor kwaadwillenden eenvoudig om de camera te bedienen of de exacte locatie te achterhalen.

Wat kun je doen om je camera te beveiligen?
Heb je een beveiligingscamera hangen, dan kun je een aantal dingen doen om de beveiliging beter te maken. Het meest belangrijke is om het wachtwoord en de inlognaam te veranderen. Ook is het aan te raden regelmatig de software van de camera te updaten.

Bewakingscamera Kerkrade
Deze mevrouw had geen idee dat iemand kon meekijken hoe ze een woning in Kerkrade binnenging.
Foto: L1

End-to-end encryptie
Wil je een camera aanschaffen, kijk dan goed welke camera je kiest. Belangrijk is daarbij of de beelden beschermd worden met end-to-end encryptie. De merken die we vaak voorbij zagen komen op de Russische sites, waren Axis, Mobotix en Panasonic.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen