Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe vrij mag Paul zijn na vermoorden schoonfamilie?

Geplaatst opvrijdag 28 december 2018 - 7:29

De rechtbank in Roermond is vrijdag aan zet in één van de meest besproken zaken van deze eeuw. Ze moet beslissen of de tbs-behandeling van viervoudig moordenaar Paul S. (52) verlengd wordt.

De ex-marinier uit Kerkrade bracht zijn ex-vriendin en drie leden van zijn schoonfamilie om het leven. Daarvoor kreeg hij in 2003 twintig jaar celstraf én een tbs-maatregel.

Lees ook: Viervoudig moordenaar Paul S.: 'Ontzettend veel spijt'

Fokkens-regeling
Na acht jaar in de gevangenis mocht hij echter al aan zijn tbs-traject beginnen. Dat had alles te maken met de, inmiddels afgeschafte, Fokkens-regeling. Die regeling betekende in het kort dat een veroordeelde zo snel mogelijk aan zijn behandeling moest beginnen, omdat er een stoornis was vastgesteld. Paul viel met zijn tbs-maatregel precies binnen dit systeem en hoefde daarom niet zijn volledige celstraf uit te zitten.

Onbegeleid verlof
In 2011 checkte Paul in bij de Van Mesdagkliniek in Groningen. De Kerkradenaar voelde zich na vijf jaar behandelen klaar voor de stap naar buiten en diende een verlofverzoek in. Dat werd nog afgewezen. Later besloot de rechtbank dat hij wel met verlof mocht. Nu wil Paul een stap verder; hij wil van zijn behandeling af. En als dat niet kan, dan in ieder geval met onbegeleid verlof.

Bonusjaren
Naar eigen zeggen is de vijftiger klaar voor een terugkeer in de samenleving. "Ik heb ontzettend veel spijt. Ik ben veroordeeld en heb me geconformeerd aan een zware behandeling", zei hij tijdens de behandeling van zijn verlofverzoek, twee weken geleden. Nabestaanden staan er anders in. "Een viervoudig moordenaar krijgt een bonus van zeven jaar. Hoe valt dat uit te leggen?", vraagt nabestaande Marlies Heuts zich af.

De rechter doet vrijdagmiddag uitspraak in de zaak.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen