Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe los je dat op: 'corona-werkloos' en geen vacatures?

Geplaatst opdonderdag 29 oktober 2020 - 17:30

Het aantal vacatures in Limburg is door de coronacrisis met ruim een derde afgenomen. Maar wie zonder werk komt te zitten, hoeft niet in paniek te raken. "Steek tijdelijk over naar een ander beroep of school je om. Juist nu zijn er nieuwe kansen", zegt arbeidsmarktadviseur Gerald Ahn van het UWV.

De klappen die het coronavirus uitdeelt op de arbeidsmarkt zijn snoeihard. Veel beroepssectoren zitten op slot of dreigen om te vallen. Horeca, evenementen en sommige pretparken en theaters gingen al op slot. Maar behalve kelners, barpersoneel en schoonmakers, moeten ook chauffeurs, verkopers en dienstverleners vrezen voor hun baan. In Limburg heeft ongeveer een kwart van de werknemers een beroep dat door de coronacrisis sterk wordt geraakt.

Droombaan
Moeten zij hun hoop laten varen? Volgens Gerald Ahn zijn er in deze donkere tijden toch nog steeds lichtpuntjes. "Maar dat vergt wel wat van iemand die op zoek moet naar werk", erkent hij. "Je moet er niet al te veel op rekenen dat je in deze tijd de ideale droombaan vindt. Mijn advies? Kijk eens naar een beroep in een andere sector. Horecapersoneel maakt nu meer kans op een baan in de detailhandel of logistiek. Een chauffeur kan misschien ook goed uit de voeten als medewerker in een bouwmarkt. Je moet daartoe wel een knop omzetten en bereid zijn om in een andere omgeving te werken."

Stilzitten is geen optie
Al is het misschien een tijdelijke overbrugging, dan nog zal het positief uitwerken, verwacht de arbeidsmarktadviseur. Werkgevers staan er voor open. Maar ze geven meestal wel de voorkeur aan sollicitanten die van aanpakken houden, boven iemand die een paar maanden stil heeft gezeten. Arbeidsritme houden is dus van grote waarde. Ahn: "Deze trend is al gaande. We zien bijvoorbeeld administratieve medewerkers doorschuiven naar klantcontact-centers of naar de belastingdienst. Daar is juist extra vraag naar mensen ontstaan door de coronacrisis."
Lees verder na de illustratie

Zuid-Limburg-sectoren_01

Juist nu omscholen
Merkwaardig genoeg biedt de economische malaise ook voordelen. Wie altijd al een overstap naar een ander vak wilde maken, heeft nu zelfs meer mogelijkheden. Het kabinet steekt sinds september 1,4 miljard euro in begeleiding naar nieuw werk. Wie zich wil omscholen, krijgt nu alle gelegenheid. Ahn maakt daarbij wel een voorbehoud. "We zagen tijdens de economische crisis in 2008 dat het vaak aan motivatie ontbreekt. Daarom is het belangrijk om deze keer mensen daarin te stimuleren."
Lees verder na de video

Oversteken naar een ander vak of omscholen is niet zomaar voor iedereen weggelegd. Wajongers en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt vallen vaker uit de boot. Als de begeleide werkvloer verdwijnt zijn er nauwelijks alternatieven. "Dat is maatwerk", erkent Ahn. "We zien nu ook de eerste signalen dat de arbeidsparticipatie van deze groepen daalt."

Jongeren
De coronacrisis heeft jongeren en flexwerkers het sterkst getroffen, zo blijkt uit de analyse van het UWV. Ahn zit een beetje in over hun kansen op de arbeidsmarkt. "De grootste groep heeft vaak een wat lagere opleiding genoten. Het aantal vacatures voor ze is vrij beperkt. Door hun arbeidsverleden komen ze na een korte WW-periode terecht in de bijstand of vallen ze door hun privésituatie tussen wal en schip. En om dan nog aan een baan te komen, wordt lastig. Over deze 'spookjongeren' maken we ons grote zorgen."
Lees verder na de illustratie

Meer werkzoekenden jongeren door corona
Meer werkzoekenden jongeren door corona
Illustratie: UWV

10.000 vacatures
Ondanks deze sombere bespiegelingen, ziet de arbeidsmarktadviseur wel degelijk kansen. "Na de eerste lockdown werden de coronamaatregelen versoepeld en steeg het aantal vacatures, vooral in de horeca, enorm sterk. Wie weet, gebeurt er over twee of vier maanden precies hetzelfde. Dan kijken we misschien opgelucht terug. En vergeet niet, er staan momenteel in Limburg nog 10.000 vacatures open. Het zijn banen in de ICT en de techniek die altijd al moeilijk zijn in te vullen, maar er is ook genoeg werk in de zorg. De coronacrisis slaat hard toe, toch is de tijd gunstig om je te oriënteren op een ander vak."

Cijfers van UWV

  • Het aantal (online) vacatures nam tussen april en september met 30 procent af ten opzichte van de periode voor de coronacrisis.
  • De sterkste afname deed zich voor in Noord-Limburg (-31 procent).
  • Een kwart van de Limburgse werknemers werkt in een sector die door de coronacrisis sterk is geraakt.
  • Jongeren en flexwerkers worden het sterkst getroffen door krimpende arbeidsmarkt
  • Begin oktober stonden in Limburg nog ruim 10.000 vacatures open
  • De arbeidsmarkt voor agrarische beroepen, dienstverlening, ICT en techniek blijft krap. Dat wil zeggen dat veel vacatures moeilijk zijn in te vullen.
  • De arbeidsmarkt voor pedagogische, creatieve en taalkundige beroepen is ruim: er zijn voldoende kandidaten voorhanden voor de openstaande vacatures.
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen